Мештани села Бресница чекају пут, из општине Звечан обећавају да ће учинити све

Мештани села Бресница у општини Звечан годинама чекају на реконструкцију локалног пута који их повезује са асфалтом до Јошевика а преко овог села и до магистралног пута Лепосавић-Косовска Митровица.

„Имамо пољопривреду, пластенике, имамо све али џабе, нема пута. И како ја да пребацим. Спремиш све, док избациш на пут…не могу да пребацим, пропадне и бациш“, каже за ЦБС Станомир Радивојевић.

Рада Милошевић објашњава да је један од начина да се превезу до града такси превоз: „Мораш да платиш 1000-1500 динара – до Звечана да одем и да се вратим. А ја пешке да идем не могу“.

„За овај крај овај пут значи много. Има људи који ту живе, који немају услова ни да оду код лекара ни да оду по намирнице. Продавницу близу немају“, каже Зоран Радојковић који тренутно не живи у Бресници али често долази у своје родно село.

Од локалне самоуправе су, кажу, добили одговор да цена за асфалтирање 5 километара пута износи око 200 хиљада евра те да је због дужине трасе висока цена и реконструкције макадама. Мештани наводе да село броји око 50 домаћинстава те да међу становницима има старих и болесних којима лош локални пут додатно отежава живот.

„Кад падне снег кући седимо, грејемо се, нема мрдања нигде“, каже Рада Милошевић.

У општини Звечан за Црно бели свет кажу да је због разуђености села висока цена овог инфраструктурног пројекта. Истичу да је буџет за 2020. годину закључен те да ће општина Звечан учинити све како би се пројекат реализовао у текућој години.


Овај чланак је израђен у оквиру пројекта “Колико су локалне самоуправе отворене за грађане” који спроводе ЦБС и Омониа уз подршку Косовске фондације за отворено друштво (КФОС). Ставови изнети у чланку су искључива одговорност аутора и ни на који начин не одражавају ставове КФОС-а.