Приштина од јутрос међу десет најзагађенијих градова

Илустрација (Фото Ким)

Ни Косово последњих недеља није изузето од загађености ваздуха. Према подацима са сајта Ер Вижуал (Air Visual) који се бави проценом квалитета ваздуха, Приштина је око поднева била на петом месту по загађености у свету. „Загађеност је присутна, поготово честице ПМ 2,5 и ПМ 10 које су штетне за становништво“, каже за РТВ Ким професор метеорологије Суљ Тахирсуљај.

По загађености ваздуха у свету главни град Косова је на петом месту, испред кога је Сарајево које се налази на четвртом. Скопље је на седмом, док је Београд на 17. У свим поменутим градовима загађеност ваздуха је толико велика да, како процењују на овом сајту, утиче и на здравље.

Мештани Грачанице која се налази на пар километара од Приштине кажу да им овакво време смета и да имају гушења.

„Смета ми, гуши ме, зато што је суморно и влажно време. Утиче на све хроничне болеснике, оне који болују од срца, дијабетичаре доста утиче“, казала је Спасенија Росандић.

„Смета, али шта да радимо, зима, магла, загађен је ваздух“, рекао је Миодраг Радомановић.

„Штитим се шалом, или ставим јакну преко уста“, рекао је Горан Симић.

„Сваком болесном човеку претерано смета, па и мени. Дишем на нос, избегавам на уста, знамо да је угљен диоксид загађен, то показују инструменти који то мере“, рекао је Шефик Бећири.

Заштитне, односно хируршке маске које грађани све чешће користе не штите, већ додатно утичу на проток вазудуха у организам. Иначе, аерозагађење делује на респираторни систем, изазивајући спазам дисајних путева, тиме смањује витални капацитет плућа па самим тим и изазива бројне болести, као што су астма, хронични бронхитис, а неретко може доћи и до карцинома плућа, казала је за РТВ Ким др специјалсита опште медицине у Дому здравља Грачаница Ивана Вуксановић.

загађеност ваздуха, веома нездраво, подаци са сајта Ер Вижуал (Air Visual)

„Аерозагађење је присутно током читаве године, међутим у зимском периоду је појачано због повећане влажности ваздуха. Директо утиче, пре свега на респираторни систем, човек удише те честице које делују иритативно на слузокожу дисајних органа. Други разлог како аерозагађење утиче на живот човека јесте индиректно, тако што загађује храну коју човек користи“.

Нажалост, грађани Косова су навикли да живе у оваквим условима аерозагађења, каже за РТВ Ким професор метеорологије на Приштинском униврзитету Суљ Тахирсуљај.

„Загађеност је присутна због Термоелектрана, а исто тако ови аутомобили који су стигли из Европе без икакве контроле и угаљ који се употребљава за загревање. Ипак треба имати у виду да се овај део загревао уз помоћ угља и раније, али је сада највећи проблем кола и Термоелектране Косова. Загађеност је присутна, поготово честице ПМ 2,5 и ПМ 10 које су штетне за становништво“.

Тахирсуљај објашњава и када је загађеност највећа.

„Када има тишине, односно нема ветра онда је већа присутност загађености“.

На Косову су инсталиране станице које мере проценат аерозагађења али је упитно колико су подаци меродавни.

„Ти подаци су на екранима и грађани могу у свако доба да узимају те податке, али се поставља питање да ли су оне по одређеним нормама и да ли мере квалитет ваздуха Косова. На Брезовици се налази једна репарна станица где се упоређују подаци загађености у градовима и на Брезовици где нема загађења, па према томе ти подаци су само донекле меродавни“.

Магла није само од загађења

Густа магла која је присутна последњих дана, иначе није само последица загађења већ је и природна појава и није неуобичајена за ово доба година, каже Тахирсуљај.

Највише је има у котлинама и у крајевима у близини речних корита. Формира се због инсулације сунца и радијације земљишта.

Извор: Радио КИМ