Пливање за Часни крст на Газиводама, Милета Питулић по 4. пут победник, пријављено чак 140 учесника

Фото: КоССев

Данас је Богојављење. Пливање за Часни крст – обичај који у српском народу има дугогодишњу традицију и овог 19. јануара, обележен је на језеру Газиводе. Око 140 учесника пливало је на температури мало изнад нуле и на очиглед великог броја грађана из северних општина. Пливали су 33 метара што симболизује број година живота Исуса Христа. Милета Питулић из Звечана и ове године је први допливао до Часног крста, што му је успело већ четврти пут.

Традиционално пливање за Часни крст и ове године се на газиводском језеру одржало се у 13:00. Пливало се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа. И ове године на језеру је владика рашко-призренски Теодосије са свештенством, а скуп је обезбеђивала Косовска полиција.

Милета Питулић се захвалио свим одважним момцима међу којима су биле и две девојке, напомињући да никада није већи број учесника пливао – од када се он већ четврту сезону такмичи. Милета је и прошле године, од око 90 учесника, колико их је тада пливало на температури мало изнад нуле, први допливао до Часног крста.

Он је од Епархије, осим крста израђеног у дуборезу до којег је први допливао, добио и златник, Дечанско вино и од општине 15.000 динара, уз захвалницу, коју су добили сви такмичари.

„За веру, светиње и Хришћанство“

Милица Ђурић која плива већ другу сезону данашње пливање посветила је, како каже, „браћи из Црне Горе“.

Зоран Петровић из Косовске Митровице један је од овогодишњих пливача. Прошле године такође је пливао за Часни крст.

„Поводом овог дана осећам неку духовност, а надам се и да ћу и следеће године, ако ме послужи здравље, опет да наставим са овим духовним чином и да долазим овде“, поручио је за КоССев.

На Бога сам се ослонио, са Богом сам дошао и тако настављам

Свима онима који би желели да следеће године запливају за Часни крст поручује да им је потребна само јака воља и вера у себе, док хладноћа и није толики проблем.

Андрија Вучић из Доње Гуштерице ове године је четврти пут пливао на Газиводском језеру. Вера у Бога је оно због чега плива, каже, а нада се да ће и у годинама које су пред нама такође запливати хладном водом у Газиводском језеру.

Онима који до сада нису пливали за Часни крст а желели би, поручује да „ништа није страшно“, те да ће, када се једном буду опробали, сваке године долазити.

Велики број овогодишњих учесника дошао је са централног Косова, а међу њима је и Марко Димитријевић из Грачанице.

Каже да му је велика част да учествује на богојављенском пливању, те да није важно ко ће победити.

Мотивацију да већ четири године плива у хладној води овог језера на Северу види у „вери и Хришћанству“.

Иако је смештена на десетак километара од Бадовачког језера, у Грачаници се пливање за Часни крст не организује. Међутим, како каже наш саговорник, у организацији ове општине обезбеђен је превоз за учеснике.

Никола Јовановић из села Преоце данас је, такође, четврту годину заредом пливао за Часни крст.

„То је позив наше вере, дођемо и опонашамо обичаје, крштење Исуса Христа у реци Јордан. То је Православље, дух српства“, каже Јовановић, а као и остали саговорници, хладноћу не види као препреку, а то поручује и онима који би се опробали следеће године по први пут.

„Хладноћа није проблем, битнија је она духовна спремност, да они посте, да имају веру, да буду сигурни у то што желе, никоме није било ништа, па неће ни њима“.

А заједно са њима „ако Бог да“, пливаће и следеће године.

За разлику од претходне, ове године је број пријављених учесника много већи, а сама организација обележавања је побољшана, потврдио је за КоССев протојереј Милан Васић, старешина храма Свете тројице у Зубином Потоку.

За разлику од Севера Косова где се за Часни крст плива, у већини села у Косовском Поморављу Часни крст се узима на основу лицитације. О обичајима који се примењују за Богојављење у овом крају читајте овде.

Ево шта је Васић рекао за КоССев непосредно пре почетка такмичења:

„За сада имамо 140 пријављених пливача, а обично буде више на језеру, дођу и они који нису пријављени“.

Иако је највећи број пливача са Севера Косова – Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, Сочаница, Лепосавић, Лешак, пливаће и они јужније од реке Ибар.

„Биће их из Бабиног Моста, Вучитрна – Гојбуље, Грачанице, Гуштерице, имамо и једног повратника из Ђураковца – буквално цело Косово и Метохија“.

Најбржи од свих биће награђен крстом до којег буде допливао, а који је израђен од стране дуборесца, мајстора Нине Николић из Мионице, златником из Црквене општине са иконом Богојављења на њему, новчаном наградом од општине Зубин Поток, боцом дечанског вина и захвалницом.

Свим пријављеним учесницима, које ће и ове године пре пливања да благослови владика рашко-призренски Теодосије, такође следује награда – захвалница и боца дечанског вина.

Новина на овогодишњем обележавању биће спремање вруће ракије, а како би „крв мало боље прострујила“, додаје за КоССев Протојереј.

Као и претходних година, манифестацију ће обезбеђивати Косовска Полиција, ватрогасне јединице, радници Здравственог центра у Зубином Потоку на копну, а ронилац у води.

Овај догађај се одвија под покровитељством Општине Зубин Поток и Канцеларије за Косово и Метохију, Дома културе „Стари Колашин“ и Црквене општине Дубокопоточке.

Празник Богојављење један је од највећих хришћанских празника, који слави откровење Бога Сина оваплоћеног у Исусу Христу. По хришћанском веровању, у 30. години Исуса Христа је Јован Претеча крстио на реци Јордан. Предање каже да се тада отворило небо и зачуо глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов. На раме Исусово слетео је голуб, а тим крштењем Исус започиње своју мисију и проповед.
Срби овај празник славе 19. јануара, по јулијанском календару. Верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода.
Извор: КоССев