Крстић и Шабани негирали да су починили ратни злочин

Адвокат Дејан А. Васић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У Основном суду у Приштини одржано је припремно рочиште против Златана Крстића и Дестана Шабанија, које тужилаштво терети за кривична дела „ратни злочини против цивилног становништва“. Двојица оптужених су негирали кривицу а адвокат Дејан А. Васић каже да ће у року од 15 дана уложити захтев за њено одбацивање.

Оптужени су негирали наводе да су одговорни за убиство четири Албанца и нехумани третман према њима у Горњем Неродимљу код Урошевца током 1999. године.

Оптужница терети Златана Крстића да је као припадник српских полицијских снага, наводно 26. марта 1999. године у селу Горње Неродимље код Урошевца, директно учествовао у нападу на цивилно становништво албанске националности, тачније на деветнаест чланова породице Нухиу, који нису активно учествовали у оружаном сукобу.

Док је Дестан Шабани, оптужен да је 1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора непристојно, понижавајуће и погрдно поступио са убијенима. Он је наводно наредио да тела буду покопана без обреда.

Адвокат Златана Крстића, Дејана А. Васић истиче да не постоји основана сумња да се поступак уопште води.

“Докази тужилаштва узети су на један непрофесионалан начин, а нама је ускраћено да већим делом истраге присуствујемо идентификацији што не би смело, али је тужилац тако поступио и водио је истрагу на своју руку, како је њима у том моменту одговарало”, казао је Васић.

Васић напомиње да је након убиства тадашњи Окружни суд у Урошевцу извршио извршне радње, аутопсију и да је тај суд поступо по закону, ипак у односу на другог окривљеног Дестана Шабанија највише ће се “ломити копља, да ли су остаци породице третирани на законит начин или не”, сматра адвокат Васић.

Извор: Радио КИМ