Саслушан сведок у случају оптужби против Зорана Ђокића

Detalj sa suđnje Zoranu Đokiću, Фото Ким

Данас је у Приштини настављно саслушање сведока у случају Зорана Ђокића, који се сумњичи за ратни злочин против цивилног становништва током марта 1999. године у Пећи.

Адвокат Ђокића, Љубомир Пантовић истиче да је задовољан током суђења.

„Досадашњим током суђења сам веома задовољан, иако је предмет чињенично и правно јако сложен пре свега јер се ради о правној верификацији где је у питњу ратни злочин, јер су ранији сведоци очигледно по некаквој инерцији лажно сведочили и покушали да ту оптужницу Тужилаштва која је неутемељена доказима подрже, међутим, ово што смо данас чули мене веома храбри а и осумњиченог Зорана Ђокића“, рекао је Љубомир Пантовић.

Сведок је на основу страре фотографије идентификовао Зорана Ђокића, међутим, његов бранилац сматра да то није довољан доказ да се његовом брањенику суди за ратни злочин.

„Имамо ситуацију где су сведоци након 20 година од догађаја на једоној старој црно белој фотографији где имамо само лик човека наводно идентификованог као Зоран Ђокић. То није меродавно, ни озбиљно, зато што у том случају одбрани није омогућено да присуствује идентификацији, а у овом случају је кључ да ли је овај Зоран Ђокић који се оптужује урадио то или не, или је то нека друга особа“ објашнајава Пантовић.

Ово је иначе прво суђење које је почело пред новим одељењем Специјалног суда у Приштини који има надлежност да суди за ратне злочине, и додао да јако жали што више нема Еулекса.

Адвокат Кутин Первеши који представља жртве у овом случају, истиче да се у Пећи 29. марта 1999. године десило убиство четворо Албанаца од стране наоружаних војних снага бивше Југославије.

„Четворо цивила без пружања отопра је убијено, без разлога, осим етничких. Данас је у току саслушање једног од сведока, мада још има свеока који треба треба да сведоче. Верујем да имамо јаке доказе у овом случају, ипак сачекаћемо одлуку суда“.

Косовска полиција ухапсила је Зорана Ђокића другог фебруара на прелазу Јариње. Њему је истог месеца одређен једномесечни притвор, који је потом, продужен.

Према оптужници подигнутој јуна месеца, Ђокић се сумњичи да је „у сарадњи са неидентификованом криминалном групом српске националности, током марта и априла 1999. године, починио злочине против цивилног становништва у насељу Кристал у Пећи, где су, према наводима оптужнице, “насилно ушли у албанске куће, натерали становнике да напусте домове, физички и психички их злостављали, али и убили”.

Извор: Радио КИМ