На Косову различито гледање на успостављање авио линије Београд-Приштина

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Потписивање писма о намерама за успостављање авио линије Београд – Приштина, различито се тумачи на Косову. Док Српска листа поздравља договор, за албанске званичнике и цивилни сектор, важно је да тај договор буде корак ближе ка признању Косова од стране Србије. Међународни званичници, међу којима и шефица канцеларије ЕУ Наталија Апостолова и амерички амбасадор Филип Коснет, изражавају задовољство постигнутим договором због, како поручују, боље будућности грађана Косова и Србије. За грађане Приштине, успостављање авио линије између њиховог града и Београда, одлична је вест. У анкети за наш портал на улицама Приштине, грађани сматрају да је комуникација међу људима и слобода кретања неопходна.

Иако је договор између Београда и Приштине многе изненадио, разговор о нормализацији ваздушног саобраћаја, још пре неколико година започели су тадашњи председници Привредних комора Србије и Косова, Марко Чадеж и Сафет Грџалију.

“У време када сам ја био председник Привредне коморе Коосва, инсистирао сам да економска сарадња у регији буде приоритет. Захвалио бих се Марку Чадежу, који је био председник Привредне коморе Србије и који је дао свој допринос. Ми смо тада на неки начин иницирали које су теме важне за јачање економске сарадње у регији и једна од тачака је било и успостављање ваздушне линије између Приштине и Београда. Мени је драго да је јуче постигнут тај договор и сваки договор треба да се подржи. Такође мислим да овај договор треба да се анализира у неколико димензија: економски је јако битан, јер ће се омогућити промет људи и роба, а такође ја то гледам са неке психолошке димензије, јер су људи уморни од политике и неких стерилних прича. Овај договор ће вратити народу наду, јер смо постали “бежи држава” или “бежи регија”, поправиће имиџ регије и сада је време да причамо језиком економије и сарадње. Доста је било популизма и псеудопатриотизма прошлости”, каже Сафет Грџалију и додаје да жели да верује да ће таквих аранжмана да буде и убудуће, али је мало разочаран што Косово и Србија не могу сами никада ни о чему да се договоре, како је рекао, већ увек договоре морају да иницирају странци.

По речима генералног директора Косовске управе цивилног ваздухопловства Есета Берише, договор је постигнут на основу Бриселског споразума из 2013, године, а у оквиру нормализације ваздушног простора који контролише НАТО. Политичари у Приштини не мисле тако.

“Ово је један историјски договор и Србија је признала Косово као државу, као и то да аеродром и ваздушни простор контролишемо ми. Дакле, после 21 године, Србија је препознала нову реалност и схватила да је аеродром Приштина део Косова, а не део Србије, како се алудира”, рекао је за албанске медије министар инфраструктуре Владе у оставци, Пал Љекај.

Бивши директор Привредне коморе Косова тврди да је време да се економски проблеми реше политичког утицаја и да постану приоритет, али и да је јасно од кога зависи да ли ће и када први авион из Београда да слети у Приштину?

“Сама чињеница да је то организовано од стране Американаца и Немачке, добра је порука за политичаре, не само на Косову, него и у регији, да има неко ко одлучује о будућности ове регије. Једноставно, ми смо такви створени да добру вест не прихватамо као вест, већ увек покушавамо да нађемо оно што нама одговара, али далеко је боље сто пута разговарати, сто дана разговарати, него минут ратовати. У том контексту мислим да било ко да је ово потписао од стране Косова, ипак су ту Немци и Американци и то је гаранција да договор неће остати само на папиру, него ће се показати и на делу. То је оно што нама треба, јер је дошло време да се ослободимо од баријера прошлости и да сви заједно гледамо у будућност”, рекао је за наш портал бивши директор Привредне коморе Косова, Сафет Грџалију.

Због посредовања у постизања договора, америчком председнику Трампу и амбасадору Ричарду Гренелу, захвалио се Хашим Тачи,

За успостављање авио линије је и Демократски савез Косова, док је Покрет Самоопредељење против, пишу медији у Приштини на албанском језику.

А.Ћ.