Крамон-Таубадел Гренелу: Опрезно са договором о авио-линији, не бих то представљала као готову ствар

Виола фон Крамон Таубадел, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Била бих опрезна да не продајем ово као готову ствар, будући да овде у Приштини ништа није јасно”, написала је на свом Твитер профилу известитељка Европског парламента за Косово, Виола вон Крамон-Таубадел, коментаришући Писмо намере о успостављању авио-линије Београд-Приштина, потписано овог понедељка у Берлину, уз посредство специјалног изасланика председника САД за преговоре између Београда и Приштине, Ричарда Гренела.

Реакција Виоле вон Крамон-Таубадел прва је која долази од европских званичника који су по први пут након 2011. од када ЕУ посредује у преговорима између Београда и Приштине, у потпуности били скрајнути са преговарачког стола.

Поред тога што је, како тврди нејасно шта је договорено, довела је у питање и институционални ауторитет Косовске стране у преговорима.

“Било би интересантно видети ко су “представници” Косова будући да влада још увек није формирана”, написала је она упућујући питање управо Ричарду Гренелу.

Сам Гренел, који борави данас у званичној посети Приштини, само пар дана након изненадног потписивања Писма о намерама а које аналитичари виде као импулс за одмрзавање напетих односа Београда и Приштине који трају још од новембра 2018. и увођења такси на робу из Србије, није одговарао на питања новинара, те није ни говорио о детаљима најновијег договора.

У својим изјавама медијима, фокусирао се на поруке о неопходности економског развоја региона Западног Балкана и стварање нових радних места.

У званичној посети Косову боравила је јуче и сама Крамон-Таубадел која је у улози главне посматрачице Посматрачке изборне мисије ЕУ на Косову, предала председници косовске Централне изборне комисије, Ваљдети Даки, коначан извештај ове мисије о изборном процесу на Косову.

Крамон-Таубадел предводила је чак седму Изборну посматрачку мисију ЕУ на Косову, а препоруке ниједне од претходних мисија до сада нису спроведене.

Извор: КоССев