Савиндан 2014: Хапшење и почетак агоније породице Ивановић

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Исто је био Савиндан…и исто је био понедељак. Био је то само почетак агоније, иако смо у том тренутку мислили да је то најгоре што нам се може десити. Само нека прође јануар“, подсетила је данас на 2014. годину и хапшење Оливера Ивановић, негова сестра Наташа.

Ухапшен је као кандидат за градоначелника Северне Митровице током 3. круга предизборне кампање, десет дана након што је у истој кампањи убијен још један кандидат за градоначелника, иначе Ивановићев кум, Димитрије Јанићијевић.

Судбину Ивановића и Јанићијевића везаће још један трагичан догађај. На четворогодишњицу убиства Јанићијевића, биће убијен и Ивановић. Оба убиства су за сада без судског епилога, али се ове године очекује потвршивање оптужнице и почетак суђења осумњиченим за убиство Ивановића.

Оливеру Ивановићу суђено је за ратне злочине у судском процесу који је водило судско веће ЕУЛЕX-а, а пред којим је и осуђен на девет година затвора. Након жалбе коју је уложила одбрана, за део оптужнице из 2000., потврђена ослобађајућа пресуда коју је претходно донео Основни суд у Косовској Митровици, док је наложено ново суђење за део оптужнице који се односи на дела из 1999.

У поновљеном судском процесу дозвољено му је да се брани са слободе и то након што је у притвору провео нешто више од три године.

„Свети Сава могао би бити одличан датум да окончају ово моје мучење, али нисам сигуран да ће се то стварно и десити. Научио сам се да чекам и будем стрпљив,“ казао је Ивановић 27. јануара 2017, месец дана пред излазак из притвора у интервјуу за Политику.

Судски поступак против Ивановића није окончан, будући да је мање од годину дана од изласка из притвора на њега извршен атентат испред страначких просторија ГИ СДП коју је предводио.

Оцена коју је његов адвокат Небојша Влајић више пута изнео, је да се поновљено сушење пред ЕУЛЕX-ом ближило неминовном бродолому мисије ЕУЛЕX-а, те тренутку када би неко морао да да одговоре зашто је невин човек ухапшен и у притвору провео три године, чак и био осуђен.

У јавности, укључујући и значајан део међународне, пре свега оних који су сарађивали са Ивановићем током година, остао је преовлађујући утисак да се радило о неправедном, односно политички монтираном процесу, што је и сам Ивановић говорио од првог дана свог притвора.

Извор: КоССев