Ни уз помоћ ЕУ и западних амбасадора нема коалиционог споразума

Иса Мустафа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ни вечерас после скоро трочасовног састанка, нема коалиционог споразума о формирању владе на Косову између Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова. Амбасадори Велике Британије и Немачке, представници амбасада Италије, Француске и Сједињених Америчких Држава, као и шефица Европске уније у Приштини Наталија Апостолова, дошли су након сат времена разговора између Исе Мустафе и Аљбина Куртија, али су изашли на други излаз, како би мимоишли бројне новинарске екипе.

После састанка, медијима су се обратили одвојено Иса Мустафа и потпредседница Покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџију.

Долазак представника земаља Квинте, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Демократски савез Косова је уверен да је решење које смо понудили уравнотежено и показује вољу бирача и добијене гласове. Рекли смо да ако Самоопредељење прихвати наше услове за заједничку владу, смо спремни смо да постигнемо споразум“, кратко је рекао председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа, не желећи да одговара на питања новинара. Како сазнајемо, његова странка тражи место председника Косова и председника парламента, као и то да владу чини 12 министарстава.

Потпредседница Покрета Самоопредељење је оптужила косовског председника Хашима Тачија да не жели коалицију између ПС и ДСК и Куртија за премијера.

Аљбуљена Хаџију, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Желела бих да кажем да је договор постигнут, али то не могу рећи због чињеница да ДСК инсистира на свом предлогу од 8. јануара. Након тог датума дали смо још два предлога, али их је ДСК одбио на овим састанцима. Нема споразума управо због инсистирања ДСК-а за повратак пре 26 децембра. То је за нас неприхватљиво. Обавестили смо земље Квинте о нашим позицијама. Сматрали смо прикладним да их заједно упознамо и пружимо им јасну слику где се тренутно налазимо“, рекла је Хаџију и поновила да њена странка не преговара са другим странкама о формирању владе и да као јединог партнера види Демократски савез Косова.

Рок мандатару Аљбину Куртију да изабере свој кабинет, истиче 4. фебруара.

А.Ћ.