Бахтири: ЛДК да буде флексибилнија, повратак на стање пре 26. децембра није ни могуће ни разумно

„Косово нема времена за политичко инаћење и експериментисање са позицијама оставкама и новим именовањима“, поручио је данас путем Фејсбука градоначелник Јужне Митровице, Агим Бахтири.

Бахтири, који се Самоопредељењу (ЛВВ) придружио непосредно пре октобарских парламентарних избора, ову поруку упутио је потенцијалним коалиционим партнерима ЛВВ, ЛДК, пар сати након састанка председништва ове странке након ког је потпредседник ЛДК, Љутфи Хазири, поручио да ова странка не одустаје од захтева да у евентуалном коалиционом договору са ЛВВ, позиција председника скупштине, припадне ЛДК.

„Остало је мало времена да се изгласа Куртијева влада. Позивам ЛДК да постану флексибилнији када је постизање споразума о заједничком управљању у питању“, написао је он, додајући да повратак на 26. децембар није могућ, ни разуман.

Овог датума, одржана је конститутивна седница Скупштине Косова на којој је за председавајућег скупштине, уместо, како је ЛДК очекивао њиховог кандидата, Аљбин Курти за председавајућег највишег законодавног тела предложио потпредседника своје странке, Глаука Коњуфцу.

Тада је ЛДК оптужио ЛВВ да су начинили једностран потез чије поништавање траже као услов за постизање коалиционог договора. ЛДК од ЛВВ очекује да Коњуфца поднесе оставку на место председавајућег, како би њихов кандидат био изабран на ову позицију. С друге стране, као компромис предлажу да након што почетком 2021. за председника Косова буде одабран кандидат ЛДК, место председавајућег скупштине „врате“ ЛВВ.

Извор: КоССев