Gazeta Express: Глаука Коњуфцу ће на позицији председника скупштине заменити Вјоса Османи

Глаук Коњуфца, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Размирице око места председавајућег скупштине која су кочиле преговоре ЛДК и ЛВВ, превазиђене су, тврди Gazeta Express, позивајући се на своје изворе. Тренутни председник скупштине Косова, повућиће се са овог места у корист кандидаткиње ЛДК, Вјосе Османи.

На конститутивној седници Скупштине Косова, одржаној крајем децембра, за председавајућег Скупштине Косова, уместо, иако је ЛДК очекивао њиховог кандидата, Аљбин Курти предложио је потпредседника своје странке, Глаука Коњуфцу.

Тада је ЛДК оптужио ЛВВ да су начинили једностран потез чије поништавање су тражили као услов за постизање коалиционог договора. ЛДК је од ЛВВ очекивао да Коњуфца поднесе оставку на место председавајућег, како би њихов кандидат био изабран на ову позицију. С друге стране, као компромис предлажу да након што почетком 2021. за председника Косова буде одабран кандидат ЛДК, место председавајућег скупштине „врате“ ЛВВ.

Вјоса Османи (Демократски савез Косова), фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Део ових захтева је уважен, тврди Gazeta Express, због чега ће „коалиција наде“ бити формирана након 118 дана преговора.

Глаук Коњуфца ће се повући са места председавајућег и добити министарско место, док ће Вјоса Османи бити изабрана за председницу Скупштине Косова. Питање косовског председника биће договорено накнадно, наводни је договор две странке.

Слична сазнања преноси и КТВ, такође се позивајући на изворе блиске двема партијама – Глаук Коњуфца ће поднети оставку, наводе.

Наводних сазнања о оставци Коњуфце било је и средином прошле недеље, али је ЛВВ то убрзо демантовао.

Глаук Коњуфца је јуче након седнице Председништва скупштине, на питање медија да ли ће поднети оставку, рекао да „није време за оставке“.

Извор: КоССев