Након двадесет година очишћено православно гробље и Црква у селу Накло

фото: Радио Гораждевац

На иницијативу Црквене општине Пећке, а уз подршку Привременог органа за општину Пећ, након двадесет година очишћено је православно гробље и двориште цркве Свете Тројице у селу Накло.

Акцији чишћења цркве Свете Тројице и православног гробља у Наклу одазвали су се радници и чланови Привременог органа и поједини грађани. Парох пећки Драган Радовановић захвалио се свима који су узели учешће у акцији.

„Одборници Црквене општине пећке су донели закључак да кренемо у сређивање гробаља. Како то нисмо могли сами да урадимо обратили смо се Привременом органу општине Пећ, тренутно у Гораждевцу и кренули смо полако са радом. До сада смо одрадили гробље у Витомирици, ево данас видимо овде у Наклу сређујемо ово гробље, такође и порту цркве. Ако Бог да, видећемо у неком тренутку да оградимо порту и гробље, да поправимо врата и да почнемо са обнављањем ове цркве. Ја мислим да је то заиста потреба свих нас, јер не иде да овако оставимо да нам светиње пропадају“, изјавио је парох пећки Драган Радовановић за Радио Гораждевац.

Председник Привременог органа за општину Пећ, Милош Димитријевић каже да је ово још једна иницијатива коју су подржали.

„Ми смо одлучили да изађемо у сусрет и да окупимо људе који хоће да помогну и ево данас смо се хвала Богу окупили. Нама треба јединство и треба нам црква и треба нам слога и да гледамо како да опстанемо на овим просторима“, каже за Радио Гораждевац председник Привременог органа за општину Пећ Милош Димитријевић.

Двадесетак радника општине Пећ, међу којима је било и грађана који су добровољно укључили у акцију каже да су овакве иницијативе добре због оних који живе овде али и расељених.

„Дошли смо да очистимо мало овај коров јер годинама се ништа није радило и лепо је да се то види јер чак видим да и ове комшије овде да су за то да то изгледа онако како треба“, каже Младен Стевановић.

„Сва гробља и све ове наше светиње да се очисте, да се зна да је ту неко живео и ако сада не живи, да се зна да је живео, без обзира на све јер има неко што сада не може да дође“, сматра Богољуб Портић из Гораждевца.

„Радили смо колико смо могли, лепо је што смо дошли на ово наше српско гробље“, каже Раде Петровић.

Акцију чишћења предводили су чланови и радници Привременог органа за Општину Пећ.

„Успели смо данас да спроведемо једну хуману акцију и да очистимо гробље у селу Накло“, каже заменик председника Привременог органа за Пећ, Миливоје Здравковић.

У селу Накло, на десетак километара од Пећи до 1999. године живело је око четрдесет српских породица. Након егзодуса српског народа, Црква Свете Тројице је потпуно уништена и спаљена. На православном гробљу поред цркве су поломљени сви надгробни споменици а у једном делу посут је шут и грађевински отпад.

Извор: Радио Гораждевац