Представљање УНС-овог истраживања о убијеним и отетим новинарима и медијским радницима на КиМ

Годишњица отмице Ранка Перенића и Ђура Славуја, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Удружење новинара Србије позива вас на представљање истраживања о убијеним и киднапованим новинарима и медијским радницима на КиМ у периоду 1998-2005. године, које ће бити одржано у уторак, 11. фебруара у 12 сати у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6/III).

Две деценије породице и пријатељи убијених и несталих новинара на Косову и Метохији покушавају да сазнају истину: Ко су убице? Ко су отмичари? Шта се догодило са њиховим вољенима?

Истраживање УНС-а је трајало више од три године и обухватило је разговоре и интервјуе са породицама, пријатељима и сарадницима убијених и киднапованих новинара. Разговарано је и са тужиоцима и полицајцима који су радили на Косову у време када су се злочини догодили, као и са важним међународним политичким актерима.

Циљ представљања истраживања о убијеним и отетим новинарима и медијским радницима на Косову и Метохији је да се јавност, али и колеге новинари упознају са овим трагичним догађајима који су и после две деценије без епилога.

Представљање истраживања имаће два панела. На првом „Приче породица и колега“ с почетком у 12 сати, говориће помоћник директора РТС-а Миливоје Михајловић, новинар сајта РТС-а Раде Мароевић, бивши новинар Танјуга Небојша Радошевић и новинарка Radio City Ивана Петровић.

Истраживањем су обједињена сазнања о 17 убијених и киднапованих новинара на Косову, од којих се четворо и даље воде као нестали.

На другом панелу говориће се о томе шта надлежне институције могу да ураде како би биле расветљене судбине колега новинара и медијских радника, какав је утицај истраживања и какве су перспективе за процесурање злочина. Говориће председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић, генерални секретар УНС-а Нино Брајовић и председник УНС-а на Косову Будимир Ничић.

Модераторка панела биће ауторка истраживања о киднапованим и убијеним новинарима на Косову и Метохији Јелена Л. Петковић.

Извор: УНС