Курти: Спремамо Царину за укидање такси и примену реципроцитета

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовски премијер, Аљбин Курти, најавио је на свом Фејсбук налогу да се косовска Царина припрема да 100% таксе на српску робу замени принципом реципроцитета. Ово је, како наводи, израз спремности да укине таксе, због чега од Београда очекује контрапотез – израз воље да обустави кампању за повлачење признања Косова.

“Стопроцентна такса на српску робу биће замењена реципроцитетом. Такса од сто одсто биће уклоњена одмах након што се примени реципроцитет. Врло брзо почињемо са припремом косовске Царине за то. Као премијер Републике Косово изразио сам спремност да се укине стопостотна такса. Очекујем да Србија изјави да је вољна да заустави кампању која се тиче признавања независности Косова“, управо је преко своје Фејсбук странице поручио нови косовски премијер Аљбин Курти.

Његову објаву за само 20 минута лајковало је преко 5000 корисника, а стигло је и преко 400 коментара. Они су углавном негативни, помињу Србију као кривца, односно представљају је у негативном светлу у односу на Косово, док неки оптужују Куртија за колаборацију и попустљивост.

Таксе на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине увела је влада Косова 21. новембра 2018 године, а као реакцију на „дивљу кампању“ Србије против Косова и након неуспеха Косова да се придружи ИНТЕРПОЛ-у. Од тренутка увођења такси, дијалог у Бриселу, који је и тада био у кризи, у потпуности је обустављен, а српска страна поручила је да га неће наставити док не дође до укидања такве одлуке.

Позиви да Косово укине таксе долазили су од бројних међународних представника, а последњих дана, посебно гласан по том питању био је специјални изасланик председника САД за мировне преговоре између Београда и Приштине, Ричард Гренел.

Гренел је управо укидање таксе поставио Приштини као услов за наставак дијалога али и поспешивање економског развоја на Косову, док је од Београда затражио оно што у својој објави помиње и Аљбин Курти као реципроцитет – да Србија престане са кампањом повлачења признавања Косова. Међутим, српска страна упорно протестује против повлачења паралела између такси и повлачења признања.

Сам Курти се за политику реципроцитета уместо такси залагао још током предизборне кампање, међутим, до данас није јасно шта ће та политика подразумевати. У Куртијевој објави не помиње се, међутим, Босна и Херцеговина иако је сам Курти у бројним интервјуима рекао да за Приштину, Сарајево и Београд никада не могу бити исти, те да ће његова влада размотрити ову трговинску меру против БиХ.

Извор: КоССев