Do kraja godine početak izgradnje bolnice u Gračanici

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Prilikom današnje posete Gračanici, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Damjan Jović, najavio je početak izgradnje bolnice do kraja tekuće godine. Takođe, Jović je sa predstavnicima Opštine Priština koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije i kosovske Opštine Gračanica obišao socijalno ugrožene i porodice koje su dobile poljoprivredne mašine u cilju samozapošljavanja.

Posle sastanka sa predstavnicima opština Priština i Gračanica, Damjan Jović je obišao Kliničko bolnički centar Priština, izmeštenog u Gračanicu. Jović je najavio početak izgradnje bolnice, koja od 1999. godine funkcioniše u improvizovanim uslovima, u kontejnerima.

„To je verovatno najveći i najvažniji objekat koji ćemo graditi iz investicionog plana koji su predsednik Republike i Kancelarija za KiM pokrenuli i to je najvažniji objekat južno od Ibra koji ćemo raditi. Želeo sam da i direktoru Laziću i kolektivu KBC Pristina saopštim da smo sredstva za kupovinu placa, lokacije na kojoj će bolnica biti građena obezbedili, sredstva su prebačena i pravni posao i sama transakcija biće završeni u narednih sedam do deset dana. Odmah iza toga, kada budemo imali lokaciju, prelazimo u sledeću fazu projektovanja samog objekta i nadamo se da ćemo do kraja godine, uz ne mali pritisak, prijateljski pritisak na Kancelariju za javna ulaganja, koja je taj projekat delegirala, imati početak radova na novoj bolnici već do kraja ove godine”, rekao je Jović, naglasivši da pacijenti i zaposleni u KBC zaslužuju uslove rada kakve imaju i u najsavremenijim bolnicama koje su izgrađene u Beogradu ili Nišu.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Prema KBC u Gračanici gravitira oko 65.000 korisnika, istakao je direktor ove ustanove Bratisalav Lazić i dodao:

“Dobra vest je da je snabdevanje sanitetskim materijalom urađeno pravovremeno. Stigla je velika količina koja je nama potrebna. Stigli su i lekovi pre neki dan, tako da bez obzira na velike otežavajuće okolnosti koje su konstantno prisutne ovde kod nas na terenu, mi uspevamo da funkcionišemo stabilno“, istakao je direktor KBC-a Bratislav Lazić.”

Lazić je posebno istakao poverenje koje pacijenti imaju u stručno osoblje KBC, a kvalitetu usluga će doprineti i zaposlenje deset mladih lekara.

A.Ć.