Америка отказује улагања на Косову док се не укину таксе

Ричард Гренел, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

САД су одлучиле да откажу све главне инвестиционе пројекте на Косову док косовска влада не буде укинула таксе на српску робу, управо је јавио РТК позивајући се на своје изворе.

Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел који је уједно и специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за преговоре Косова и Србије данас је имао “јасну и оштру комуникацију” са косовским премијером Аљбином Куртијем и председницом Скупштине, Вјосом Османи, којима је „јасно ставио до знања“, да су САД спремне да инвестирају милионе на Косову ако се такса отклони.

„Међутим САД ће отказати све пројекте док влада не буде уклонила таксе и одустала од планова за уклањање реципроцитета“, јавља РТК.

Гренел је такође био јасан и на Твитеру поручивши да се таксе морају укинути како би било инвестиција. То је основно, поручио је Гренел, ретвитујући истовремено поруку Петрита Сељимија:

„Даље инвестиције на Косову од стране корпорације миленијумског изазова планиране су у буџету Доналда Трампа. Очекује се да компактни споразум обезбеди велики подстицај за енергетску инфраструктуру и омогући јавно приватна партнерства за економски раст Косова“, стоји у поруци Сељимија.

Гренел је након формирања косовске владе имао јасну поруку да од нових представника власти очекује да ће укинути таксе.

ЕУ нема јасан став по питању реципроцитета

За разлику од САД, које се противе реципроцитету који је најавио косовски премијер Аљбин Курти, Европска унија није одлучно против.

„За поновно покретање дијалога потребно је потпуно поверење двеју држава, треба напустити једностране акције попут тарифа и кампања признавања“, рекао је за Gazetu Express портпарол Европске уније, Петер Стано.

Европска унија, као посредник у дијалогу између Београда и Приштине, још увек нема јасан став по питању реципроцитета који је најавио косовски премијер Аљбин Курти, пише Газета.

Извор: КоССев