И по новој и по старој оптужници, оптужени за убиство Оливера Ивановића се изјаснили да нису криви

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На припремном рочишту у случају убиства Оливера Ивановића, шесторо оптужених су се изјаснили да нису криви. Адвокати одбране тврде да је оптужница неутемељена, али и да тужилаштво није доставило одбрани снимке са сигурносних камера. Следеће рочиште је заказано за 16. март.

Данашње припремно рочиште у случају убиства Оливера Ивановића, трајало је нешто више од два сата. После читања оптужнице на албанском и српском језику, оптужени су се изјаснили да нису криви за учешће у оргнизованој криминалној групи која је помагала приликом убиства лидера Грађанске иницијативе СДП. Адвокати су затражили и да им тужилаштво достави снимке сигурносних камера. За њих је оптужница за одбацивање и нема никаквих материјалних измена оптужнице у односу на прву, подигнуту 2. децембра.

“У тој оптужници нема ништа ново, нити се ради о некој измени. То је нашминкана оптужница и реченице су пребачене са једног на друго место, а то није никаква измена, јер зна се шта је суштинска измена. Дакле, не ради се о неким другим чињеницама које се разликују у односу на прву оптужницу. Ово је само покушај тужилаштва, који је морам да кажем успео, да се добије на времену, пошто је аутор оптужнице Суљ Хоџај отишао у пензију и дато му је време да заврши ту оптужницу”, рекао је адвокат оптуженог Марка Рошића, нагласивши да његов клијент није крив и да овакво правосуђе уништава један млади живот непоузданом оптужбом.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Адвокат Дејан васић је такође рекао да је оптужница неутемељена.

“Ја ћу поднети приговор којим ћу предложити избацивање оптужнице, односно приговор на доказе. Очекујем да у наредној фази поступка суд то темељно расправи, пре свега основаност сумње, односно могућност тужилаштва да овакву оптужницу уопште и подигне”, сложио се васић са својим колегама који су сви рекли да њихови клијенти немају везе са убиством Оливера Ивановића.

Приликом читања оптужнице, тужилац је неколико пута поновио да су оптужени чланови организоване криминалне групе, на чијем су челу Милан Радојичић и Звонко Веселиновић који су у бекству, а по косовском кривичном закону против лицима која нису доступна, не може се подићи оптужница. Углавном се у оптужници говорило о организованом криминалу и тешким убиствима, али није се могло назрети да тужилаштво има било каквих доказа ко је убио Оливера Ивановића и ко је убиство наручио. Такође, остаје дилема, са ким су то оптужени сарађивали као организована криминална група. Са ким је то, између осталих, сарађивала и Силвана Арсовић, једна од оптужених, иначе блиска сарадница и пријатељица мучки убијеног Ивановића, запитала се и Ксенија Божовић, председница Грађанске иницијативе СДП?

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Као што се могло видети, Силвана се помиње на два места у оптужници. Жалосно је што је поменута као члан криминалне групе. Она то никада не може да буде, јер је она најближи сарадник и пријатељ Оливера Ивановића. За шта је они терете? Терете је да је она морала да зна да камере у просторијама Грађанске иницијативе нису радиле и да је једноставно била ту сама на свом радном месту и сада се претпоставља да је она те камере укључила, а ко их је искључио, питање је и одгворе немамо. Као што се види из оптужнице, намамо оно најважније, ко је убио Оливера Ивановића?”, истакла је Божовићева.

Адвокати оптужених који су у притвору, затражили су њихово пуштање како би се бранили са слободе, или да им се евентуално одреди кућни притвор, док је тужилац затражио кућни притвор и за троје оптужених који се бране са слободе. Такође, адвокати су затражили и да им тужилац достави снимке сигурносних камера.

Рочиште је било отворено за јавност, међутим после читања оптужнице, сидиија Бајрам Исуфи је наредио да камермани напусте судницу, док је новинарима дозволио да до краја прате суђење.

Анђелка Ћуп