I po novoj i po staroj optužnici, optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića se izjasnili da nisu krivi

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Na pripremnom ročištu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, šestoro optuženih su se izjasnili da nisu krivi. Advokati odbrane tvrde da je optužnica neutemeljena, ali i da tužilaštvo nije dostavilo odbrani snimke sa sigurnosnih kamera. Sledeće ročište je zakazano za 16. mart.

Današnje pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, trajalo je nešto više od dva sata. Posle čitanja optužnice na albanskom i srpskom jeziku, optuženi su se izjasnili da nisu krivi za učešće u orgnizovanoj kriminalnoj grupi koja je pomagala prilikom ubistva lidera Građanske inicijative SDP. Advokati su zatražili i da im tužilaštvo dostavi snimke sigurnosnih kamera. Za njih je optužnica za odbacivanje i nema nikakvih materijalnih izmena optužnice u odnosu na prvu, podignutu 2. decembra.

“U toj optužnici nema ništa novo, niti se radi o nekoj izmeni. To je našminkana optužnica i rečenice su prebačene sa jednog na drugo mesto, a to nije nikakva izmena, jer zna se šta je suštinska izmena. Dakle, ne radi se o nekim drugim činjenicama koje se razlikuju u odnosu na prvu optužnicu. Ovo je samo pokušaj tužilaštva, koji je moram da kažem uspeo, da se dobije na vremenu, pošto je autor optužnice Sulj Hodžaj otišao u penziju i dato mu je vreme da završi tu optužnicu”, rekao je advokat optuženog Marka Rošića, naglasivši da njegov klijent nije kriv i da ovakvo pravosuđe uništava jedan mladi život nepouzdanom optužbom.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Advokat Dejan vasić je takođe rekao da je optužnica neutemeljena.

“Ja ću podneti prigovor kojim ću predložiti izbacivanje optužnice, odnosno prigovor na dokaze. Očekujem da u narednoj fazi postupka sud to temeljno raspravi, pre svega osnovanost sumnje, odnosno mogućnost tužilaštva da ovakvu optužnicu uopšte i podigne”, složio se vasić sa svojim kolegama koji su svi rekli da njihovi klijenti nemaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Prilikom čitanja optužnice, tužilac je nekoliko puta ponovio da su optuženi članovi organizovane kriminalne grupe, na čijem su čelu Milan Radojičić i Zvonko Veselinović koji su u bekstvu, a po kosovskom krivičnom zakonu protiv licima koja nisu dostupna, ne može se podići optužnica. Uglavnom se u optužnici govorilo o organizovanom kriminalu i teškim ubistvima, ali nije se moglo nazreti da tužilaštvo ima bilo kakvih dokaza ko je ubio Olivera Ivanovića i ko je ubistvo naručio. Takođe, ostaje dilema, sa kim su to optuženi sarađivali kao organizovana kriminalna grupa. Sa kim je to, između ostalih, sarađivala i Silvana Arsović, jedna od optuženih, inače bliska saradnica i prijateljica mučki ubijenog Ivanovića, zapitala se i Ksenija Božović, predsednica Građanske inicijative SDP?

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Kao što se moglo videti, Silvana se pominje na dva mesta u optužnici. Žalosno je što je pomenuta kao član kriminalne grupe. Ona to nikada ne može da bude, jer je ona najbliži saradnik i prijatelj Olivera Ivanovića. Za šta je oni terete? Terete je da je ona morala da zna da kamere u prostorijama Građanske inicijative nisu radile i da je jednostavno bila tu sama na svom radnom mestu i sada se pretpostavlja da je ona te kamere uključila, a ko ih je isključio, pitanje je i odgvore nemamo. Kao što se vidi iz optužnice, namamo ono najvažnije, ko je ubio Olivera Ivanovića?”, istakla je Božovićeva.

Advokati optuženih koji su u pritvoru, zatražili su njihovo puštanje kako bi se branili sa slobode, ili da im se eventualno odredi kućni pritvor, dok je tužilac zatražio kućni pritvor i za troje optuženih koji se brane sa slobode. Takođe, advokati su zatražili i da im tužilac dostavi snimke sigurnosnih kamera.

Ročište je bilo otvoreno za javnost, međutim posle čitanja optužnice, sidiija Bajram Isufi je naredio da kamermani napuste sudnicu, dok je novinarima dozvolio da do kraja prate suđenje.

Anđelka Ćup