Ухапшен Жарко Зарић, повратник у село Љубожда

Архива: Жарко Зарић, село Љубожда, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Жарка Зарића, повратника у село Љубожда у Општини Исток, ухапсила је јутрос Косовска полиција. Зарић се са групом мештана вратио у село марта 2017. године. Како сазнајемо, Зарић је ухапшен због наводног ратног злочина.

Како је за наш портал потврдио председник српске општине Исток, Малиша Ђурић, Зарић је ухапшен када је изашао из порте цркве Светог Петра и Павла у Истоку, где је био на литургији.

Поводом хапшења Жарка Зарића, реаговала је и Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

„Хапшење Жарка Зарића, повратника у село Љубожда у општини Исток, бруталан је пример инструментализације правосуђа на Косову и Метохији у кампањи систематског застрашивања српског народа у покрајини. Храбри појединци, који одлучују да се врате на своја огњишта у енклавама јужно од Ибра, сасвим сигурно су најугроженија демографска група на европском континенту, а међународна заједница, уколико јој је стало до сопствених вредности, мора да коначно стане у њихову одбрану“, каже се између осталог у саопштењу канцеларије за КиМ достављеном медијима у којем се захтева Зарићево хитно пуштање на слободу.

Архива: повратници у село Љубожда, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У саопштењу Српске листе, која је такође осудила хапшење, каже се да је Зарић пре повратка на Косово прошао све провере косовских полицијских и правосудних органа.

„Понављамо по ко зна који пут да је стање у коме Срби морају да доказују невиност, уместо да тужилаштво мора да докаже њихову кривицу, мора престати једном за увек. Као представници српског народа, увек ћемо подржати поступке који ће процесуирати одговорне за злочине без обзира на националност починилаца или жртава, али хапшење невиних људи и малтретирање њих и њихових породица није начин да се задовољи правда, већ је пут без повратка у још већу неправду. Зато очекујемо да међународна заједница најхитније реагује на репресију која се врши над недужним људима“, закључује се у саопштењу Српске листе.

А.Ћ.