Uhapšen Žarko Zarić, povratnik u selo Ljubožda

Архива: Жарко Зарић, село Љубожда, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Архива: Жарко Зарић, село Љубожда, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Žarka Zarića, povratnika u selo Ljubožda u Opštini Istok, uhapsila je jutros Kosovska policija. Zarić se sa grupom meštana vratio u selo marta 2017.

Žarka Zarića, povratnika u selo Ljubožda u Opštini Istok, uhapsila je jutros Kosovska policija. Zarić se sa grupom meštana vratio u selo marta 2017. godine. Kako saznajemo, Zarić je uhapšen zbog navodnog ratnog zločina.

Kako je za naš portal potvrdio predsednik srpske opštine Istok, Mališa Đurić, Zarić je uhapšen kada je izašao iz porte crkve Svetog Petra i Pavla u Istoku, gde je bio na liturgiji.

Povodom hapšenja Žarka Zarića, reagovala je i Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

„Hapšenje Žarka Zarića, povratnika u selo Ljubožda u opštini Istok, brutalan je primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini. Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu“, kaže se između ostalog u saopštenju kancelarije za KiM dostavljenom medijima u kojem se zahteva Zarićevo hitno puštanje na slobodu.

Arhiva: povratnici u selo Ljubožda, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U saopštenju Srpske liste, koja je takođe osudila hapšenje, kaže se da je Zarić pre povratka na Kosovo prošao sve provere kosovskih policijskih i pravosudnih organa.

„Ponavljamo po ko zna koji put da je stanje u kome Srbi moraju da dokazuju nevinost, umesto da tužilaštvo mora da dokaže njihovu krivicu, mora prestati jednom za uvek. Kao predstavnici srpskog naroda, uvek ćemo podržati postupke koji će procesuirati odgovorne za zločine bez obzira na nacionalnost počinilaca ili žrtava, ali hapšenje nevinih ljudi i maltretiranje njih i njihovih porodica nije način da se zadovolji pravda, već je put bez povratka u još veću nepravdu. Zato očekujemo da međunarodna zajednica najhitnije reaguje na represiju koja se vrši nad nedužnim ljudima“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

A.Ć.