УНС: Повлачимо се из комисија на конкурсима Министарства културе због привилеговања нерепрезентативних удружења

Извршни одбор Удружења новинара Србије (УНС) одлучио је да се чланови Удружења именовани у комисије за оцену медијских пројеката на конкурсима Министарства културе и информисања повуку уколико Министарство остане при расподели места у комисијама у којима су дали предност члановима нерепрезентативних новинарских удружења.

УНС истиче да је Министарство културе и информисања у комисије изабрало три представника Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС), три члана Друштва новинара Војводине (ДНВ) и три члана Друштва новинара Ниша (ДНН), а да су председници ПРОУНС-а и ДНН-а, као и генерална секретарка ПРОУНС-а изабрани у комисије као независни медијски стручњаци.

УНС наглашава и да два најрепрезентативнија новинарска удружења УНС и Независно удружење новинара Србије (НУНС) имају укупно седам чланова у комисијама.

УНС позива Министарство културе и информисања да не обесмишљава процес пројектног суфинансирања привилеговањем нерепрезентативних удружења чији су представници доказали своју нестручност и пристрасност на локалним конкурсима додељујући, супротно прописима, новац пореских обвезника медијима који су рекордери у кршењу Кодекса новинара Србије.

Извор: УНС