Графити на помоћном објекту школе у Преоцу

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Графти на којима на албанском језику пише „Косово је Албанија“ и „Слава палим борцима“, осванули су јутрос на помоћном објекту школе у селу Преоце.

Исписивање провокативних графита на објекту школе коју похађају српска и ромска деца, за мештане Преоца је говор мржње.

„Ово је говор мржње који не мора нужно да буде злочин из мржње. Ово је говор мржње који се наставља. Нереаговање на овакве ствари доводи до тога да имамо и даље појављивање оваквих графита говора мржње и ако се опет не реагује, ако реакција буде само на нивоу локалне самоуправе, ако не реагује читаво друштво, ако не реагују све надлежне институције, али и цивилни сектор и медији на нивоу читавог Косова, ово ће се наставити. Нажалост, као што видимо, мете говора мржње су увек објекти Српске православне цркве и образовне институције“, каже политиколог и цивилни активиста из Преоца, Стефан Филиповић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Пре само неколико месеци, графити са сличним садржајем, исписани су и на српским школама у Угљару, Липљану, Сувом Долу и Бабином Мосту. Починиоци никада нису пронађени. Градоначелник Грачанице Срђан Поповић апелује на полицију да се починиоци пронађу, како се овакве ствари не би понављале.

„Албански политчари засигурно и даље шаљу поруке које не иду ка помирењу, ка суживоту, ка мултиетничности. Видели сте јуче да је у скупштину унесена застава такозване Ослободилачке војске Косова, што засигурно охрабрује људе и сигурно је уперено против других народа и засигурно не шаље сигнал да овде можемо да градимо будућност. Ако желимо стварно да живимо заједно и ако желимо стварно да се не суочавамо са оваквим ситуацијама, поједини албански политичари морају да се узму у памет. Ово је за сваку осуду и надам се да ће овог пута полиција урадити свој посао“, истиче Поповић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Мештани Преоца су видно узнемирени и такође очекују да полиција казни починиоце, како се овакве провокације, како исписивање графита назива директор Основне школе „Миладин Митић“ Љубиша Караџић, више не би понављале.

„Мене су јутрос звали мештани Преоца, који су били јако узнемирени. Ово није урађено преко дана, урађено је ноћу и свакако је асоцијација на јучерашњи дан, када се у Приштини прослављао Дан независности. Овде је прометан пут и вероватно су овуда пролазили и ово је један вид провокације, усмерен ка овдашњим мештанима. Они добро знају да је овде школа“, наглашава Караџић, надајући се да ће се уз помоћ видео надзора који је општина поставила, починиоци пронаћи.

У школу у Преоцу, која је истурено одељење О.Ш. „Миладин Митић“ из Лапљег Села, иду основци и средњошколци српске и ромске националности. Преко пута школе се налази и обданиште, пут преко Преоца је веома фреквентан, тако да су мештани уплашени за своју, а посебно за безбедност деце.

А.Ћ.