Opština Gnjilane srušila srpsku kuću zbog „okupljanja narkomana“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Porodična kuća Jovice Menkovića u selu Cernica kod Gnjilana, srušena je danas po nalogu glavnog inspektora Opštine Gnjilane,

Porodična kuća Jovice Menkovića u selu Cernica kod Gnjilana, srušena je danas po nalogu glavnog inspektora Opštine Gnjilane, Nevdžata Rušitija. U telefonskom razgovoru za naš portal, Rušiti je rekao da je kuća srušena na zahtev predsedništva mesne zajednice jer je nelegalno sagrađena i zato što su se u kući u kojoj niko nije živeo, okupljali narkomani. Menković kaže da ga niko nije obavestio o rušenju kuće, a da u kući nije živeo iz bezbednosnih razloga. Jovicu Menkovića i ostatke njegove srušene kuće, obišao je i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.

Bager ruši, kamioni odvoze znoj i trud. Nema više kuće Jovice Menkovića od 250 kvadrata, koju je njegova porodica izgradila još devedestih godina prošlog veka.

„Posle ovakve poruke ništa drugo, nego da napustim i to gde sam sada. Hoće da me proteraju od moje rodne kuće i mog rodnog mesta. To je njihova poruka…Kada ostaviš čoveka bez kuće i bez svega, šta mu drugo ostaje nego da ode?“, sa suzama u očima se pita Jovica.

Kuća Menkovića je napravljena 1996. godine na placu koji im je dodelila mesna zajednica i podnesen je zahtev za legalizaciju, dodaje Jovica. Opština je odbila da legalzuje objekat, pa se on obratio Vrhovnom sudu. Proces još uvek traje, nema konačne sudske odluke, pa nije jasno kako je lokalna samouprava u Gnjilanu mogla da počne rušenje kuće. Takođe, Jovica nije dobio nikakvo obaveštenje od nadležnih da će njegova porodična kuća baš danas da bude srušena:

Jovica Menković, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Jutros kada sam došao ovde, razgovarao sam sa sudskim izvršiteljima i pitao ih zašto nisam bio obavešten pismeno, porukom ili preko poštara, kako bih znao o čemu se radi i zbog čega se ovo dešava, rekli su mi da sklonim jer oni „rade svoj posao“.

Kuća je nelegalno izgrađena, kaže opštinski inspektor Nevdžet Rušiti. Još petnaestak kuća u komšiluku su takođe izgrađene na opštinskom zemljištu, još nisu legalizovane, ali nisu predviđene za rušenje. Njihovi vlasnici nisu Srbi. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić smatra da se rušenjem srpske kuće, šalje loša poruka i da je ovo tipičan primer nepoštovanja pravnih procedura i da je opština bila dužna da sačeka odluku Vrhovnog suda.

„Šalje se poruka da Srbi, pogotovu ovde u Cernci nisu dobrodošli i želim sve da podsetim kroz šta su sve oni prošli u ovom selu, i kako su ubijani i da ovde imamo nerešen slučaj ubstva jednog deteta, da imamo napade koji ni dan danas nisu rešeni. Nedavno smo imali napad na jednog meštanina Srbina ovde i koliko sam informisan, napadač je pušten na slobodu. Sve to nas zabrinjava. U trenutku kada dobijamo poruke da će na Kosovu konačno da pobedi i zavlada vladavina prava i zakona, ovakvi postupci nam govore suprotno od toga“, kaže ministar Jevtić i dodaje da Jovica i njegova porodica neće biti ostavljeni, već će se u ministarstvu na čijem je čelu, vrlo brzo pokrenuti sve pravne procedure kako bi im se pomoglo. Pomoć, po Jevtićevim rečima, mogu da očekuju i svi drugi Srbi, ali i ostali koji imaju ovakve ili slične probleme. Jevtić takođe poručuje da oni koji ruše kuće, još više produbljuju jaz i narušavaju odnose između Srba i Albanaca.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Šestočlana porodica Menković, živi u tuđoj kući, u ne baš adekvatnim uslovima. Ministar Jevtić obećava pomoć.

„Mi nećemo dozvoliti da bilo koja naša porodica, na ovakav ili sličan način ostane bez krova nad glavom i da zbog ovakvog ili sličnog slučaja odluči da napusti Kosovo. Svakom našem sunarodniku jasno poručujemo, moje kolege i ja ćemo se boriti na svaki mogući način da ovakvi događaji ne daju za rezultat ono što je nekome cilj, već da nas ovakvi događaji ojačaju, da budemo jedinstveniji za porodicu Menković i za sve one porodice koje se suočavaju sa sličnim problemima“, poručio je Jevtić iz Cernice.

U selu Cernica kod Gnjilana do 1999. godine je živelo oko 800 Srba, a sada ih je ostalo oko tridesetak. U selu su još uvek vidljivi tragovi divljanja nad srpskom imovinom.

Inače, na Kosovu je po podacima Ministarstva prostornog planiranja, registrovano preko 350.000 nelegalno izgrađenih objekata.

A.Ć.