Општина Гњилане срушила српску кућу због „окупљања наркомана“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Породична кућа Јовице Менковића у селу Церница код Гњилана, срушена је данас по налогу главног инспектора Општине Гњилане, Невџата Рушитија. У телефонском разговору за наш портал, Рушити је рекао да је кућа срушена на захтев председништва месне заједнице јер је нелегално саграђена и зато што су се у кући у којој нико није живео, окупљали наркомани. Менковић каже да га нико није обавестио о рушењу куће, а да у кући није живео из безбедносних разлога. Јовицу Менковића и остатке његове срушене куће, обишао је и министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић.

Багер руши, камиони одвозе зној и труд. Нема више куће Јовице Менковића од 250 квадрата, коју је његова породица изградила још деведестих година прошлог века.

„После овакве поруке ништа друго, него да напустим и то где сам сада. Хоће да ме протерају од моје родне куће и мог родног места. То је њихова порука…Када оставиш човека без куће и без свега, шта му друго остаје него да оде?“, са сузама у очима се пита Јовица.

Кућа Менковића је направљена 1996. године на плацу који им је доделила месна заједница и поднесен је захтев за легализацију, додаје Јовица. Општина је одбила да легалзује објекат, па се он обратио Врховном суду. Процес још увек траје, нема коначне судске одлуке, па није јасно како је локална самоуправа у Гњилану могла да почне рушење куће. Такође, Јовица није добио никакво обавештење од надлежних да ће његова породична кућа баш данас да буде срушена:

Јовица Менковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Јутрос када сам дошао овде, разговарао сам са судским извршитељима и питао их зашто нисам био обавештен писмено, поруком или преко поштара, како бих знао о чему се ради и због чега се ово дешава, рекли су ми да склоним јер они „раде свој посао“.

Кућа је нелегално изграђена, каже општински инспектор Невџет Рушити. Још петнаестак кућа у комшилуку су такође изграђене на општинском земљишту, још нису легализоване, али нису предвиђене за рушење. Њихови власници нису Срби. Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић сматра да се рушењем српске куће, шаље лоша порука и да је ово типичан пример непоштовања правних процедура и да је општина била дужна да сачека одлуку Врховног суда.

„Шаље се порука да Срби, поготову овде у Цернци нису добродошли и желим све да подсетим кроз шта су све они прошли у овом селу, и како су убијани и да овде имамо нерешен случај убства једног детета, да имамо нападе који ни дан данас нису решени. Недавно смо имали напад на једног мештанина Србина овде и колико сам информисан, нападач је пуштен на слободу. Све то нас забрињава. У тренутку када добијамо поруке да ће на Косову коначно да победи и завлада владавина права и закона, овакви поступци нам говоре супротно од тога“, каже министар Јевтић и додаје да Јовица и његова породица неће бити остављени, већ ће се у министарству на чијем је челу, врло брзо покренути све правне процедуре како би им се помогло. Помоћ, по Јевтићевим речима, могу да очекују и сви други Срби, али и остали који имају овакве или сличне проблеме. Јевтић такође поручује да они који руше куће, још више продубљују јаз и нарушавају односе између Срба и Албанаца.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Шесточлана породица Менковић, живи у туђој кући, у не баш адекватним условима. Министар Јевтић обећава помоћ.

„Ми нећемо дозволити да било која наша породица, на овакав или сличан начин остане без крова над главом и да због оваквог или сличног случаја одлучи да напусти Косово. Сваком нашем сународнику јасно поручујемо, моје колеге и ја ћемо се борити на сваки могући начин да овакви догађаји не дају за резултат оно што је некоме циљ, већ да нас овакви догађаји ојачају, да будемо јединственији за породицу Менковић и за све оне породице које се суочавају са сличним проблемима“, поручио је Јевтић из Цернице.

У селу Церница код Гњилана до 1999. године је живело око 800 Срба, а сада их је остало око тридесетак. У селу су још увек видљиви трагови дивљања над српском имовином.

Иначе, на Косову је по подацима Министарства просторног планирања, регистровано преко 350.000 нелегално изграђених објеката.

А.Ћ.