Специјални тужилац обавестио председницу суда о намери да подигне оптужнице

Тужилац Специјализованих већа покренуће ускоро прве поступке пред овим судом. Како је управо саопштено из Специјализованих већа Косова, тужилац је обавестио председницу о намери да покрене прве поступке. Адвокат Небојша Влајић то тумачи као јасно изложену намеру да се подигну прве оптужнице.

Специјализовани тужилац обавестио је председницу Специјализованих већа Косова о својој намери да покрене поступке пред Специјализованим већима и затражио да се, у складу са Законом, одреди судија за претходни поступак, саопштено је из Специјализованих већа Косова.

Како се наводи у саопштењу, у складу са Законом и Правилником о распоређивању судија Специјализованих већа са листе међународних судија, председница је одредила судију за претходни поступак који ће прегледати оптужнице поднете од стране специјализованог тужиоца.

Садржај оптужница остаје поверљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак.

Ово је јасно изложена намера да се подигну прве оптужнице, рекао је у изјави за КоССев адвокат Небојша Влајић, који се иначе налази на листи бранилаца и заступника жртава овог суда.

„Јавни тужилац има намере да подигне оптужнице против неких лица и очигледно је да су предмети у тужилаштву дошли до те фазе. Због тога је он затражио да се у Специјализованим већима именују судије за претходни поступак како би имао ко да прими оптужнице и да по њима поступа“, казао је у изјави за КоССев Влајић.

Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову, од новембра 2018. па до данас, испитало је више стотина особа. Према наводима косовских медија, само 250 бивших припадника „ОВК“ је испитано или је позвано на испитивање до краја прошле године, оптужнице још увек нису подигнуте.

Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ослободилачке војске Косова, формиран је за процесуирање предмета злочина почињених за време и после оружаних сукоба на Косову у периоду од 1998. до 2000. године.

Суд је део правосудног косовског система, али ће се суђења одвијати у Хагу, у Холандији и бавиће се злочинима које су починили припадници ОВК над цивилима, косовским Србима, али и припадницима осталих заједница, као и над Албанцима, који су наводно били сарадници режима Републике Србије.

Један од најзначајнијих задатака Суда биће да се расветле тврдње изнете у извештају Специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, усвојеног у јануару 2011. године.

У Мартијевом извештају се руководство ОВК, укључујући и садашњег председника Косова Хашима Тачија, оптужује за умешаност у „трговину људским органима, отмице и злостављање заробљеника“ током сукоба на Косову.

Овај суд је још од свог оснивања 2015, на мети критика и покушаја опструкције некадашње ОВК, односно дела косовских званичника и институција. Скоро пет година касније, према и даље непотврђеним информацијама, више стотина лица је испитано у својству сведока или осумњичених, а међу њима, такође и добар део приштинских званичника – бивших припадника ОВК.

Према Уставном амандману Косова из 2015. на основу ког су формирана Специјализована већа, како је недавно пренео РСЕ, петогодишњи мандат овог суда истиче следеће године.

Извор: КоССев