Аљбин Курти: Следеће недеље одлука о укидању такси

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У договору са косовским привредницима и произвођачима, након анализе о реципроцитету комисије министарства привреде и трговине, а у складу са препорукама земаља Квинте упућене Београду и Приштини, за петнаестак дана се укидају таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине, саопштио је новинарима вечерас косовски премијер Аљбин Курти. Он је нагласио да ће Европска унија и САД пратити даље понашање Србије и како ће Београд одговорити на ову одлуку Косовске Владе. Курти је изненада сазвао конференцију за медије после отказане седнице владе на којој је требало да се расправља о таксама и после великог притиска САД да се таксе укину.

„Влада Косова ће наредне недеље донети одлуку да се од 15. марта укину таксе на сировину која се увози из Србије и Босне и Херцеговине. То је знак добре воље и нађе спремности за постизање економског, трговинског и политићког споразума са Србијом. Под два, позивамо Србију да се после ове одлуке косовске стране обавеже да ће прекинути кампању за повлачење признања Косова и такође да почне да елиминише трговинске препреке према Косову. Ако српска страна докаже да ће прекинути непријатељску кампању, у том случају од 1. априла ће Влада косова у потпуности уклонити тарифу за увоз из Србије и БиХ, на период од 90 дана. Под три, Европска унија треба да високо оцени ову одлуку косовске стране и да обезбеди визну либерализацију за Косово пре самита у Загребу, 7. маја ове године. Под четири, уколико Србија елиминацију такси, не схвати као добру вољу Косова и не прекине непријатељску кампању и не уклони економске, политичке и трговинске баријере, у том случају, Влада Косова ће од 1. априла почети са постепеном имплементацијом принципа реципроцитета, прбо на трговинском а затим на економском и политичком пољу. Под пет, уколико српска страна настави да се понаша као и пре ове одлуке, у том случају ће Влада косова, од 15. јуна вратити таксе и наставити са процесом реципроцитета“, рекао је Курти на почетку обраћања новинарима, напоменувши да ни он нема радно време, као и новинари.

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Курти је још рекао да ову одлуку није донео ни под чијим притиском, већ на основу процене владине комисије, а на питање новинара да ли има подршку коалиционог партнера, одговорио је да ће у суботу имати састанак са демократским савезом косова, како би утаначили комплетан програм деловања владе. Да је програм усаглашен, новинарима су рекли још пре формирања владе и представници Демократског савеза и Покрета самоопредељење.

Иначе, Курти није вечерас желео да на питање новинарке нашег портала одговара на српском језику.

Одмах после Куртијевог саопштења да ће таксе бити укинуте, оптужбама су се огласили кадри весељи, Фатмир Љимај и Рамуш Харадинај.

“Вечерас се Аљбин преварант предао Србији. Ово је почетак повратка Србије и Русије на Косово. Аљбин преварант је од данас одговоран за поновно привредно освајање Косова од стране Србије. Боже благослови Косово и његов народ”, написо је на фејсбук профилу Рамуш Харадинај, који је у новембру 2018. године увео таксу од 100% на српску и робу из Босне и Херцеговине.
А.Ћ.