Курти са командантом КФОР-а о наставку дијалога, не и о „тајном споразуму“ о КБС

Фото: Фејсбук, Аљбин Курти

Командант КФОР-а генерал-мајор Микеле Риси, истакао је данас на састанку са косовским премијером Аљбином Куртијем важност наставка дијалога између Београда и Приштине, као и посвећеност институционалној координацији у интересу безбедности. Међутим, на основу саопштења које је достављено медијима, на овом састанку није било речи о „тајном споразуму“ из 2013. године који припадницима КБС забрањује активности на Северу Косова, а због којег је Курти затражио покретање процедуре за смену косовског председника Хашима Тачија.

У саопштењу се наводи да је током сусрета потврђена посвец́еност блиској сарадњи у оквиру њихових мандата, наводи Коха Диторе.

Генерал Риси је обавестио Куртија да су, под мандатом КФОР-а и под одговорношц́у управљања ваздушним простором НАТО снага, уз помоћ Мађарске и Исланда, у току напори за отварање нових ваздушних коридора.

Генерал Риси је нагласио да ц́е у оквиру мандата под УН, КФОР наставити са напорима да обезбеди мир, сигурно окружење и слободу кретања за све грађане на Косову.

Курти је изразио захвалност на континуираној улози КФОР-а у обезбеђивању мира и стабилности.

„Такође је нагласио циљ интегрисања Косова у НАТО као тежњу која ц́е се у будуц́ности нужно реализовати. У овој фази, сарадња КФОР-а са Министарством одбране је од посебног значаја“, наведено је у саопштењу.

Саговорници су још једном изразили спремност за континуирану комуникацију и сарадњу.

На основу саопштења које су објавили медији, није било речи о тајном споразуму из 2013. године.

Подсетимо, Курти је јуче затражио покретање процедуре за смену косовског председника Хашима Тачија који је према њему, озбиљно прекршио косовски Устав потписивањем „тајног споразума“ са НАТО-ом, који припадницима КБС забрањује активности на Северу Косова. Он се тада оградио да није изразио став о садржају споразума, те да неће учинити ништа чиме би угрозио савез са НАТО-ом, али је нагласио, како оцењује, неуставни поступак тадашњег премијера Тачија.

Курти се данас у објави на Фејсбуку, а након састанка са командантом КФОР-а осврнуо на јучерашњи догађај, рекавши да није случајно што је преписку између тадашњег косовског премијера Хашима Тачија и бившег генералног секретара НАТО Андерса Фога Расмусена 2013. године добио од НАТО званичника, а не од косовског председника.

„Пре три месеца био сам у команди КФОР-а, где је генерал Микеле Риси преузео команду. Данас сам га дочекао у канцеларији премијера. Рекао сам тада, кажем и сада и увек ц́у говорити да је присуство НАТО-а на Косову незамењиво, док је регион још увек нестабилан и док се суочавамо са државом која има територијалне претензије према нама“, написао је Курти у посту на Фејсбук налогу.

У његовој објави стоји да НАТО-у нису потребни тајни споразуми са Косовом, јер су дочекани пријатељски.

Извор: КоССев/Радио контакт плус