Представљен Приручник за заштиту новинара од насиља на интернету

фото: А. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У Приштини је данас представљен Приручник за заштиту новинара од онлајн насиља. Један од аутора Фљорент Спахија истакао је да је овај приручник једна врста одбране за новинаре, „како би они сами могли да се заштите од насиља на интернету“.

Издавач Приручника за заштиту новинара од онлајн насиља је медијска агенција из Приштине „Косова ливе“.

Оснивач и извршни директор „Косова ливе“ Кељменд Хапћиу, који је уједно и уредник издања, истакао је да је „данашња мисија агенције којом председава промоција равноправности“.

„Пре 1999. године медије на Косову сте могли пребројати на прсте, а сада имамо више од 100 разних медија. Интернет као платформа је донео многе промене, па данас нису само новинари произвођачи вести, већ и службеници, читаоци, гледаоци. Не може се оспорити богатство које је пружио интеренет, али се у многим случајевима злоупотребљава, па се самим тим и рад новинара може отежати. Управо је овај приручник осмишљен како би се одговорило изазовима са којима се новинари сусрећу и како би се подигла свест да они нису заштићени од онлајн напада“, казао је Хапћиу.

Аутори Приручника за заштиту новинара од онлајн насиља су Фљорент Спахија и Рина Кика. Спахија је казао да је овај приручник „једна врста одбране за новинаре“.

„Веома је важно да новинари знају коме треба да се обрате ако дође до онлајн насиља. Врата судова су увек отворена, али смо ми покушали да им дамо алтернативу за то – на коју адресу треба да се јаве. Врло интересантни случајеви су кривична дела која се врше онлајн, а да сами починиоци не знају да врше кривично дело, као што је рецимо хаковање страница или претња преко интернета“, казао је Спахија.

Амбасадор Велике Британије на Косову Николас Абот је истакао да је 2018. година, што се тиче новинара, била јако лоша, јер је убијен велики број медијских радника.

„Ми тежимо ка томе да се то не дешава, да новинари обављају свој посао без мржње, без страха. Желим да нагласим да живимо у епохи лажних вести, где се инфромације врло лако објављују преко интернета, а исто тако је велика одговорност новинара. Сматрам да и новинари морају бити свесни да су одговорни за информацију коју користе, што значи да она мора бити заснована на чињеницама. Новинари нису само они који причају приче, већ они који пласирају истину“, казао је Абот.

Новинарка портала Грачаница онлајн Анђелка Ћуп указала је током представљања приручника и на проблеме са којима се суочавају новинари на Косову који извештавају на српском језику.

„Једна врста насиља је и непоштовање Закона о употреби језика. Најсвежији пример смо имали јуче када је сазвана конференција за медије актуелног премијера, а када српски медији нису били обавештени. То, на жалост, није први пут, а ја могу само да се надам да је последњи. Имамо проблем у Скупштини, да када нису присутни српски посланици, ми немамо превода. Саопштења која добијамо из 90% министарстава су само на албанском језику. То је једна врста насиља према нама зато што не можемо да радимо професионално свој посао, а аутоматски је онда и дискриминација према нашој публици“, казала је Ћуп.

Овај приручник је базиран на издању „Механизми заштите од онлајн насиља за новинаре“ ауторки Лејле Гачинце и Марије Арнаутовић који је у Сарајеву представљен 2018. године.

Пројекат „Механизми заштите од онлајн насиља“ финансира Министарство иностраних послова Уједињеног Краљевства преко Британске амбасаде у Приштини.

Извор: РадиоКИМ