Festival izvornih pesama u čast Mare Đorđević i Jordana Nikolića u Gračanici i Beogradu

U čast izvođača narodnih pesama Mare Đorđević i Jordana Nikolića, Udruženje estradnih umetnika i izvodača KiM i Dom kulture "Gračanica"

U čast izvođača narodnih pesama Mare Đorđević i Jordana Nikolića, Udruženje estradnih umetnika i izvodača KiM i Dom kulture „Gračanica“ organizuju Festival izvornih pesama u Gračanici i u Beogradu. Prvi deo festivala biće održan 10. marta u Domu kulture „Gračanica“ u 20 sati, drugi deo biće održan 23. marta u Centru za kulturu“Vlada Divljan“ u Beogradu s početkom u 20 časova. Oba koncerta su humanitarnog karaktera.

Na festivalu će pevati mladi vokalni solisti koji na Kosovu i Metohiji čuvaju i neguju tradiciju izvorne pesme. Oni će se publici predstaviti, osim pesmama Jordana Nikolića i Mare Đorđević, i pesmama koje su zapisivali etnomuzikolozi na prostorima Kosova i Metohije. Gosti Festivala biće: Merima Njegomir, Marija Perić, Ranko Šemić, Raša Pavlović i Snežana Bilibajkić. Izvođače će pratiti Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. Pokrovitelj festivala je Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije, a održavanje festivala su pomogli i: Savez estradnih umetnika i izvodača Srbije, Skupština grada Prištine, Opstina Gračanica, Privredna komora Srbije, JP Elektrokosmet – Priština, Sindikat Javnog preduzeća Površinski kopovi Kosovo – Obilić, kao i Udruženje zena „Avenija“ iz Lapljeg Sela.

Mara Đorđević se u muzičkim krugovima smatra jednom od najboljih, ako ne i najboljom izvođačicom pesama sa Kosova i Metohije, južne Srbije i Makedonije. Njena porodica vodi poreklo iz Đakovice, dok je Jordan Nikolić iz Prizrena, a takođe je izvodio pesme sa prostora juga Srbije i Kosova i Metohije. I Mara Đorđević i Jordan Nikolić su bili solisti Radio Prištine i Radio Beograda.

A.M.