Хашим Тачи: Под руководством САД, позитиван договор са Србијом

Први пут по повратку из Сједињених Америчких Држава Хашим Тачи се обратио јавности, рекавши да под руководством председника Трампа и амбасадора Гренела, Србија и Косово могу доћи до договора који ће, како је истакао, омогућити међусобно признање.

На панелу о истраживању јавног мњења о иницијативи за оснивање Комисије за истину и помирење, Хашим Тачи је поновио да би требало да људи знају шта се догодило током рата. Тачи је такође нагласио да је међународна заједница пропустила да казни одговорне за, како је рекао, геноцид на Косову.

Косово је посвећено постизању трајног мировног споразума између Косова и Србије, који треба да доведе до реципрочног признања и учлањења Косова у Уједињене нације, као и да убрза пут ка НАТО-у и ЕУ, додао је косовски председник и кратко прокоментарисао састанак са српским председником Александром Вучићем у Вашингтону.

„Састанак од пре два дана у Белој кући између председника двеју држава, Косова и Србије, верујем да је састанак за постизање позитивног обрта и да ће се под руководством Сједињених Америчких Држава и руководством председника Трампа, динамиком и мудрошћу амбасадора Гренела, постићи споразум у блиској будућности. Овај тренутак морају да искористе обе стране“, навео је између осталог Хашим Тачи.

А.М.