Нема понуде “Узми или остави”?

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

После састанка у Вашингтону између српског и косовског председника, Вучића и Тачија, у медијима се спекулише да је тема разговора био конкретан предлог Сједињених Америчких Држава, по принципу “Узми или остави”. Српски председник је то демантовао, рекавши да се ни о каквом завршном споразуму није разговарало, као и Хашим Тачи.

Медији на албанском спекулишу да је епилог разговора између Александра Вучића и Хашима Тачија, америчка понуда споразума између Београда и Приштине, који се наводно мора постићи до јуна, а да су на столу две опције, размена територија или такозвана заједница плус, односно специјални статус Срба и Српске православне цркве. Косовски председник, као и председник Србије, демантовао је то на синоћној ванредној конференцији за медије.

“Састанак је био састанак добре воље и показивање воље Сједињених Америчких Држава да воде процес. Није било ништа понуђено као коначни споразум, али су се САД обавезале да ће радити на његовом постизању. Оно што могу рећи, јесте да ће споразум у потпуности бити у складу са Уставом Косова, без угрожавања иједног центиметра Републике Косово”, рекао је Тачи.

По његовим речима, састанак са Вучићем, нови је почетак дијалога, после неуспешних покушаја посредовања од стране Европске уније.

“Наравно да због могућности постизања мировног споразума и због могућности улагања милионских инвестиција на Косово, Сједињене Америчке Државе траже од нас да будемо коректни, да будемо одговорни, да сарађујемо и да будемо партнери од поверења. Сви лидери Косова се могу заменити, али однос према САД и њихов допринос се не може заменити”, додао је косовски председник.

Док је Тачи спреман да испуни све захтеве, како каже америчких пријатеља, косовски премијер Аљбин Курти није баш коопретавиан. Жели да он води преговоре и не жели да укине таксе на српску робу, одмах и безусловно, како тражи САД, али је свестан ко се пита. Због тога је приликом обраћања у касарни “Адем Јашари”, поводом обележавања такозване епопеје Ослободилачке војске Косова, споменуо и односе Косова и Сједињених Америчких Држава.

“Наш стратешки и витални интерес је постојање сталног савеза са Сједињеним Америчким Државама. Овај савез превазилази уске и привремене интересе, јер делимо заједничке тежње слободног и отвореног друштва, заснованог на људским правима, тржишној економији и једнаким могућностима. Овом савезу се не може наштетити и не може се уништити јер је стваран генерацијама”, нагласио је Курти.

По мишљењу аналитичара, ни размена територија, али ни формирање Заједнице српских општина са широким и извршним овлашћењима, као и специјални статус Срба је тренутно немогућа варијанта.

Фатмир Шехоли, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Ако је истина то о чему пишу медији, да би дошло до размене територија, потребно је променти Устав Републике Србије и Устава Републике Косово. Без промене устава, то се не може десити. Са друге стране, Заједнца српских општина плус такође захтева да се на Косову промен устав, а за то треба двотрећнска већина плус двотрећинска већина посланика мањинских заједница. Ја мислим да су обе ове комбинације у овим околностима, у политичким околностима у којима се налази Косово, немогућа мисија, с обзиром да имамо одлуку Уставног суда да је и први споразум о формирању Заједнице српских општина у 23 тачке, био неуставан“, истакао је извршни директор Института за афирмацију међуетничких односа, Фатмир Шехоли.

Курти и чланови његове Владе тврде да нису упознати са садржајем састанака Хашима Тачија у Вашингтону, као ни са садржајем писама о намерама о успостављању авио и железничког саобраћаја, као и о изградњи аутопута Београд-Приштина, што је Хашим Тачи такође демантовао на синоћној конференцији за медије. Тачи тврди да су све релевантне институције упознате са свм његовим потезима.

После избора нове Владе, још увек није дошло до званичног разговора између косовског председника са једне и премијера и председнице Скупштине, са друге стране. Косовски премијер Аљбин Курти не одустаје од става да би он требало да води дијалог са Србијом, али и не жели да одмах и безусловно укине таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине, како то желе амерички званичници. Због свега, Влада ње стабилна, а посебно после најаве његовог коалиционог партнера из Демократског савеза Косова да не желе да буду део Владе која се конфротира ставовима Сједињених Америчких Држава.

А.Ћ.