Kosovska vlada nije danas donela odluku o ukidanju taksi

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Iako je premijer Kosova Aljbin Kurti najavio da će ove nedelje njegova vlada doneti odluku o delimičnom ukidaju taksi na

Iako je premijer Kosova Aljbin Kurti najavio da će ove nedelje njegova vlada doneti odluku o delimičnom ukidaju taksi na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine, to se nije desilo. Na današnjoj sednici koja je počela sa pola sata zakašnjenja i pre koje novinari koji izveštavaju na srpskom nisu imali izmenjeni dnevni red na srpskom jeziku, usvojen je program rada vlade, izabrani novi privremeni članovi borda Telekoma i Trepče, ali i poništene još neke od odluka bivše vlade Ramuša Haradinaja.

Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti obećao da će odluka Vlade o delimičnom ukidanju taksi na srpsku i robu z Bosne i Hercegovine biti doneta ove nedelje, to se nije desilo još uvek. Na današnjoj petoj sednici Vlade na koju je premijer kasnio pola sata i pre koje nije bilo izmenjenog dnevnog reda za novinare koji izveštavaju na srpskom, nije bilo ni reči o taksama.

Vlada je usvojila program rada u kojem se u poslednjoj tački naglašava da će dijalog sa Srbijom voditi upravo Kurti i njegov kabinet, uz posredovanje Evropske unije. Program će ove nedelje biti dostavljen na javnu raspravu.

Na sednici su imenovani i privremeni članovi upravnih odbora Trepče i Telekoma. Na ove odluke je ragovala ministarka adminstracije lokalne samouprave Emilija Redžepi, zamolivši ministarku ekonomije Rozetu Hajdari i premijera da ubuduće vode računa da u upravnim odborima budu zastupljeni predstavnici, kako je rekla „svih naroda“. Kurti je odgovorio da su to samo privremeni organi, ali da će se svi građani Kosova podjednako poštovati.

Ni posle ove pete sednice Vlade Kosova nije bilo nikakvih izjava za medije.

A.Ć.