Бајрами: За Куртијеву владу већи изазов недостатак јединства у њој него Тачијеви планови

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

За опстанак тренутне косовске владе тренутно је већи изазов недостатак јединства између самих коалиционих партнера – ЛДК и ЛВВ по питању такси, него какви су Тачијеви планови, оценио је за КоССев уредник Коха Диторе Агрон Бајрами, након најновије Тачијеве иницијативе да се данас састане са лидерима свих странака у косовском парламенту.

У кабинету косовског председника током данашњег дана – дефиле. На његов позив смењивали су се лидери косовских парламентарних странка и опозиције, међу њима и шефови Српске листе. Не и Аљбин Курти.

Тема састанака: дијалог Београда и Приштине, политичка ситуација на Косову, унутрашња и спољашња консолидација, будућност у ЕУ и НАТО, и све то у циљу „националног интереса“ и „консолидације“.

Читаву седмицу након боравка у Вашингтону где се у Белој кући састао и са Александром Вучичем, Тачи је одлучио да данас информише лидере парламентарних странака о томе.

Да ли је Куртијева влада у опасности да се сруши и шта значи дефиле косовских странака данас у Тачијевом кабинету? – питали смо Бајрамија.

Бајрами каже да јесте необично то да тек после неколико дана Тачи позива парламентарне странке на састанке код себе и то тек пошто је по доласку организовао прво конференцију за медије.

„Нарочито зато што је на својој конференцији за штампу пре неколико дана председник Тачи рекао да се у Вашингтону није разговарало ни о чему суштинском“.

„То сигурно изгледа као битка између председника и владе око тога ко је главни играч у дијалогу. То такође изгледа као покушај утицаја на перцепцију јавности око тога ко је крив за недостатак координисаног и обједињеног става Косова у дијалогу са Србијом“, оцењује дефиле странака код Тачија.

„Значење ових састанака према томе, није разговор о ономе што се догодило у Вашингтону, већ о унутрашњој борби власти за вођство у дијалогу“, оценио је Бајрами.

На питање да ли би се ови састанци, односно „консензус“ о којем Тачи данас говори могли да схватити као намера Хашима Тачија да затражи подршку политичких лидера у парламенту за колапс владе, те колико је реалан такав сценарио, уредник Коха Диторе није могао да прецизира, али је нагласио да је по сигурност владе већи изазов недостатак јединства самих коалиционих партнера, него Тачијеви планови.

„Тешко је рећи. Тачијеви састанци могу имати ефекат поларизације, али није нужно тако. Са друге стране, ова влада мора да нађе унутрашњу заједничку основу у вези са таксама. Недостатак јединства између ЛВВ и ЛДК већа је опасност за опстанак владе од плана председника Тачија“, оценио је Бајрами у разговору за КоССев.

У јеку су снажни притисци на косовског премијера Аљбина Куртија да безусловно и у потпуности укине таксе на робу из Србије и БиХ, које је крајем 2018 увео тадашњи премијер Рамуш Харадинај, и које се виде као главна препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.

Извор: КоССев