Gazeta Express: САД нанеле први ударац због такси, обустављени пројекти вредни 200 милиона евра

Ричард Гренел, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Приштински медији већ данима најављују прве „казнене мере“ САД против Косова због одбијања косовског премијера, Аљбина Куртија, да укине таксе. Како преноси Gazeta Express, позивајући се на своје изворе, САД су већ „нанеле први ударац“, блокирајући планирана вишемилионска средства за Косово преко „Millennium Challenge Corporation (MCC)“.

Директор MCC, Шан Кеирнкрос, данас је разговарао са косовским премијером, Аљбином Куртијем, и саопштио му је да ће 50 милиона евра MCC-а бити блокирано, као и пројекат за гас, на основу ког је предвиђено да се уложи још око 150 милиона евра, пише Gazeta Express.

Разговор између Кеирнкроса и Куртија требало је да се одржи 6. марта, али се косовски премијер није одазвао позиву, пише овај медиј.

Међутим, тог истог 6. марта Куртијев коалициони партнер и лидер ЛДК, Иса Мустафа, како је сам потврдио, разговарао је са Трамповим изаслаником за дијалог Београда и Приштине, Ричардом Гренелом који га је упозорио на прве санкције уколико косовски премијер безусловно и у потпуности не укине таксе, а које се огледају управо кроз средства MCC.


Косовски медији претходно су писали да би још једна од мера САД, осим економске, могла да буде и повлачење трупа САД са Косова.

Са друге стране, косовски премијер, Аљбин Курти инсистира на постепеном и делимичном укидању такси и успостављању реципроцитета уколико Србија не испоштује захтеве Косова, чему се такође противи САД.

Изгледа да је Курти сам у својим настојањима, а то потврђује и чињеница да чак и његов коалициони партнер, ЛДК, захтева да се испоштују захтеви САД и таксе одмах укину.

ЛДК је чак и упозорила да ће изаћи из владе уколико до тога не дође.


Курти уједно није присуствовао данашњем састанку на позив косовског председника, Хашима Тачија, који се током данашњег дана састао са више представника парламентарних странака,а са којима је, како је саопштио, разговарао о дијалогу Београда и Приштине, политичкој ситуацији на Косову, унутрашњој и спољашњој консолидацији, будућност у ЕУ и НАТО. За разлику од Куртија, његов коалициони партнер, лидер ЛДК, Иса Мустафа, одазвао се позиву.

Са друге стране, један од ретких који се укидању такси противи је Куртијев претходник, Рамуш Харадинај, који сматра да се таксе не би требало укинути без узајамног признања Београда и Приштине, али их види и као меру која штити и онемогућава спровођење „споразума заснованог на подели територија“. За овакав договор у прошлости али и дан данас, оптужује председнике Србије, Албаније и Косова који овакве наводе упорно демантују.

Извор: КоССев