Kurti nije imao vremena da se sastane sa Tačijem; Tači: Srešćemo se

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Iako je potvrdio svoj dolazak i sam odredio vreme u 13 časova, Aljbin Kurti se nije pojavio na sastanku kod kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Iako je potvrdio svoj dolazak i sam odredio vreme u 13 časova, Aljbin Kurti se nije pojavio na sastanku kod kosovskog predsednika Hašima Tačija. To je Tači potvrdio na konferenciji za medije, na kojoj se zahvalio predsednicima ostalih parlamentarnih stranaka na, kako je rekao, konstruktivnosti. Tači je ponovo govorio o svojim sastancima u Vašingtonu, posebno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i naglasio potrebu jedinstva kosovskih političara, organizacija civilnog društva i građana u spoljnoj politici i stavovima o dijalogu sa Srbijom.

Prvi je na sastanak sa Hašimom Tačijem došao predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, kome se kosovski predsednik posebno zahvalio. Posle Mustafe, u predsedništvo su stizali redom, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, Goran Rakić i Dalibor Jevtić, pa predstavnici parlamentarne grupe 6+. Sa Bedžetom Pacolijem je Tači razgovarao telefonom, jer je Pacoli bio sprečen da dođe. Jedino se pozivu nije odazvao predsednik Pokreta Samoopredeljenje i aktuelni premijer Aljbin Kurti, koji je za medije na albanskom izjavio da kao predsednik stranke nema potrebe za sastankom takve vrste, a kada kao premijer bude imao razloga za sastanak, onda će to i uraditi.

Posle sastanaka, Tači je na konferenciji za medije ponovio da nijedan pojedinac nije jači od „države“, ali i istakao da se nada da će se uskoro sresti sa premijerom. Zahvalivši se svima koji su prihvatili njegov poziv, kosovski predsednik je govorio i o Srpskoj listi, čiji predstavnici nisu želeli da govore za medije posle sastanka.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

„Da bih proširio politički konsenzus i transparentnost, danas sam imao vrlo dobar i konstruktivan sastanak sa predstavnicima Srpske liste, sa ministrom Daliborom Jevtićem i predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem. Uloga srpske zajednice je od posebnog značaja u izgradnji državne i građanske demokratije, od interesa je za saradnju i na državnom i na lokalnom nivou. Mi ćemo nastaviti sa tim konsultacijama“, naglasio je Hašim Tači.

Zbog, kako je rekao spekulacija da je u Vašingtonu razgovarao sa Aleksandrom Vučićem o promeni granica, Tači je ponovio:

„Na sastanku u Vašingtonu se nije razgovaralo o promeni granica, ali moja misija je priključenje Preševske doline trenutnoj i nedodirljivoj teritoriji Republike Kosovo. Svako ko je rekao da se na tom sastanku razgovaralo o granicama, ne govori istinu i stvorio je konfuziju u javnosti. Sastanak u Vašingtonu bio je dobre volje i ovo je prilika koju su stvorile SAD, za obe zemlje da se fokusiraju na ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta i evropsku budućnost. Izražena je volja za normalizacijom međudržavnih odnosa koja bi dovela do zaključenja obostranog priznavanja. Svako rešenje koje se može postići biće postignuto u okviru Ustava Kosova“, zaključio je Tači.

Na pitanje novinarke portala GračanicaOnlajn da li dolazak Ise Mustafe, a nedolazak Aljbina Kurtija na sastanak, znači institucionalnu krizu i probleme u vladajućoj koaliciji, Tači je odgovorio da se nada da nije, a na pitanje da li njegova izjava da su SAD najavile milionske investicije posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine znači da je srpskom i kosovskom predsedniku ponuđen nacrt sporazuma, nije želeo da odgovori.

Anđelka Ćup