Курти није имао времена да се састане са Тачијем; Тачи: Срешћемо се

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Иако је потврдио свој долазак и сам одредио време у 13 часова, Аљбин Курти се није појавио на састанку код косовског председника Хашима Тачија. То је Тачи потврдио на конференцији за медије, на којој се захвалио председницима осталих парламентарних странака на, како је рекао, конструктивности. Тачи је поново говорио о својим састанцима у Вашингтону, посебно са српским председником Александром Вучићем и нагласио потребу јединства косовских политичара, организација цивилног друштва и грађана у спољној политици и ставовима о дијалогу са Србијом.

Први је на састанак са Хашимом Тачијем дошао председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа, коме се косовски председник посебно захвалио. После Мустафе, у председништво су стизали редом, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај, Горан Ракић и Далибор Јевтић, па представници парламентарне групе 6+. Са Беџетом Пацолијем је Тачи разговарао телефоном, јер је Пацоли био спречен да дође. Једино се позиву није одазвао председник Покрета Самоопредељење и актуелни премијер Аљбин Курти, који је за медије на албанском изјавио да као председник странке нема потребе за састанком такве врсте, а када као премијер буде имао разлога за састанак, онда ће то и урадити.

После састанака, Тачи је на конференцији за медије поновио да ниједан појединац није јачи од „државе“, али и истакао да се нада да ће се ускоро срести са премијером. Захваливши се свима који су прихватили његов позив, косовски председник је говорио и о Српској листи, чији представници нису желели да говоре за медије после састанка.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Да бих проширио политички консензус и транспарентност, данас сам имао врло добар и конструктиван састанак са представницима Српске листе, са министром Далибором Јевтићем и председником Српске листе Гораном Ракићем. Улога српске заједнице је од посебног значаја у изградњи државне и грађанске демократије, од интереса је за сарадњу и на државном и на локалном нивоу. Ми ћемо наставити са тим консултацијама“, нагласио је Хашим Тачи.

Због, како је рекао спекулација да је у Вашингтону разговарао са Александром Вучићем о промени граница, Тачи је поновио:

„На састанку у Вашингтону се није разговарало о промени граница, али моја мисија је прикључење Прешевске долине тренутној и недодирљивој територији Републике Косово. Свако ко је рекао да се на том састанку разговарало о границама, не говори истину и створио је конфузију у јавности. Састанак у Вашингтону био је добре воље и ово је прилика коју су створиле САД, за обе земље да се фокусирају на економски развој, отварање нових радних места и европску будућност. Изражена је воља за нормализацијом међудржавних односа која би довела до закључења обостраног признавања. Свако решење које се може постићи биће постигнуто у оквиру Устава Косова“, закључио је Тачи.

На питање новинарке портала ГрачаницаОнлајн да ли долазак Исе Мустафе, а недолазак Аљбина Куртија на састанак, значи институционалну кризу и проблеме у владајућој коалицији, Тачи је одговорио да се нада да није, а на питање да ли његова изјава да су САД најавиле милионске инвестиције после потписивања споразума између Београда и Приштине значи да је српском и косовском председнику понуђен нацрт споразума, није желео да одговори.

Анђелка Ћуп