Саветници Ангеле Меркел и Емануела Макрона боравили у Приштини

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Саветници Ангеле Меркел и Емануела Макрона, Јан Хекер и Емануел Боне, састали су се данас са косовским премијером и председником, Аљбином Куртијем и Хашимом Тачијем. Пре састанка са Куртијем, саветник француског председникаБоне је кратко добацио новинарима: „Дошли смо са посебном поруком за премијера Куртија“.

После састанка са Аљбином Куртијем, гости из Париза и Берлина нису давали изјаве за медије, али је после састанка са Хашимом Тачијем, косовски председник трећи дан заредом одговарао на питања новинара. Тачи је изразио незадовољство, јер на састанку, како је рекао, није разговарано о либерализацији виза, рекавши да Европска унија неправедно кажњава Косово и његове грађане и позивајући косовске политичаре на „буђење“. Тачи је поновио да Европска унија није способна да води дијалог између Косова и Србије.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Европска унија треба прво да донесе одлуку о либерализацији виза, а онда да размисли да ли има капацитета, визије и простора и да ли је спремна да погура дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије. Оно што ја видим и како схватам, Европска унија је у потпуности неспремна и за прву фазу либерализације, за коју је мислила да ће елегантно проћи. Они су сада потпуно неспремни и за то, а камоли за постизање једног споразума. Европска унија треба да поштује Косово као независну и суверену државу, а не да усаглашава своје одлуке и мишљење са мишљењима пет земаља које нису признале Косово. Због тога Европска унија није у стању да води процес дијалога, односно не може га водити представник из земље која није признала Косово и из земље која је гласала против учлањења Косова у Унеско“, рекао је између осталог Тачи, нагласивши да не жели да посећује Брисел док се не укину визе за косовске грађане.

А.М.