Због корона вируса у српским општинама на Косову полиција затвара школе, Марко Ђурић препоручује обуставу наставе од понедељка

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Све школе на Косову које раде у систему Министарства просвете Републике Србије данас су нормално функционисале, без обзира на одлуку Министарства здравства Косова, да се настава обустави до 27. марта. Косовска полиција је обишла школе које раде у систему републике Србије и наложила да се настава обустави. Директор Канцеларије за косово и Метохију Марко Ђурић препоручио да се настава обустави у понедељак, 16. марта.

Иако на Косову нема заражених од корона вируса (COVID-19), Влада Косова је на синоћној ванредној седници донела заштитне мере, издвојивши 10 милона евра у ту сврху.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

– Обуставља се образовни процес јавних и приватних образовних институција на свим нивоима до 27. марта 2020. године.

– Привремено се обуставља ваздушни и копнени саобраћај са угроженим местима.

– Обавезна контрола путника од стране медицинских тимова здравствених установа на свим улазима и излазима на Косову уз подршку Косовске полиције.

– Обавезна самоизолација за све грађане који улазе на Косово из подручја епидемије високог и средњег ризика.

– Јавне активности, спортске и културне манифестације се могу одвијати без присуства публике.

– Забрањен је рад ресторана, ноћних клубова, теретана и базена после 23 сата.

– Забранјен је извоз медицинске опреме, материјала и лекова од стране привредних субјеката и произвођача, осим ако такву одлуку не донесе Влада.

– Све владине институције, као и јавна и приватна предузећа, дужни су да предузму мере заштите и дезинфекције у свим институцијама према упутствима Министарства здравља, а које се односе на појачане хигијенске мере.

– Сва јавна и приватна предузећа која врше јавни превоз путника, дужни су да редовно дезинфикују превозна средства.

– Забранити организовани међународни превоз (аутобус, минибус и слично) до земаља високог ризика и обрнуто.

– Физичка и правна лица која не поштују или крше препоруке биће кажњена у складу са важећим законодавством.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На синоћној конференцији за медије, на новинарско питање да ли министар здравства Арбен Витиа планира састанака са представницима образовних и здравствених институција које на Косову функционишу у систему Републике Србије, како би усагласили ставове, Витиа је одговорио да мере важе за читаву територију Косова, да одлуке нису донете по националнбој припадности и да ће свако ко не спроводи мере Владе Косова бити санкционисан.

А.Ћ.