Први случајеви корона вируса на Косову

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На Косову су регистрована двоје заражених од корона вируса. То је медијима саопштио косовски премијер Аљбин Курти и министар здравства Арбен Витиа. Седамдесетседмогодишњи становник из Витине и двадесетогодишња Италијанка која је радила у Клини, заражени корона вирусом, налазе се на инфективној клиници у Приштини. Влада Косова је донела додатне мере заштите, међу којима је затварање свих тржних центара и ресторана, изолација Витине и Клине, али и затварање свих прелаза, осим за грађане косова који ће бити подвргнути посебној контроли.

Косовски премијер је позвао грађане да не паниче и да се строго придржавају мера које су донешене. У циљу спречавања ширења заразе корона вирусом, Комисија за заштиту од корона вируса је предложила, а Косовска Влада усвојила следеће мере:

  1. Одређује се карантин за општине Клина и Витина,
  2. Од 16. марта се обуставља ваздушни саобраћај (долазни летови) са аеродрома у Приштини, осим војних и летова који се односе на транспорт болесника и лекова,
  3. Затварају се сви гранични прелази за улазак на Косово, осим за грађане Косова, који ће бити подвргнути контроли и који ће бити дужни да се самоизолују 15 дана,
  4. Затварају се сви кафићи, барови, ресторани и тржни центри, осим продавница прехрамбене робе и апотека,
  5. Забрањују се све културне и спортске манифестације које окупљају велики број људи,
  6. Затварају се ауто плацеви и сточне пијаце,
  7. Налаже се свим установама и институцијама да ангажују само неопходно особље (осим здравствених установа),
  8. Налаже се приватним компанијама да максимално организују рад запослених од куће,
  9. Сви грађани су дужни да поштују мере Владе Косова
Арбен Витиа, министар здравства, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На питање новинарке нашег портала, зашто на сајту Министарства здравства нема одлука и на српском језику, министар Арбен Витиа се извинио, рекавши да превода није било због превеликог обима и брзе смене информација, обећавши да ће превод да буде уредан у наредном периоду.

Седница Владе Косова је започела са пола сата закашњења, а већи део је био затворен за јавност.

А.Ћ.