Na Kosovu petoro zaraženih korona virusom, u srpskim sredinama nema zaraženih

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Na Kosovu je do 19 časova, po zvaničnim informacijama, korona virusom zaraženo petoro ljudi, trenutno se analiziraju još 90 uzoraka

Na Kosovu je do 19 časova, po zvaničnim informacijama, korona virusom zaraženo petoro ljudi, trenutno se analiziraju još 90 uzoraka potencijalno ugroženih, a u srpskim sredinama nema zaraženih. U Opštini Gračanica, po rečima direktorke Doma zdravlja dr Mirjane Dimitrijević, nije bilo pacijenata sa respiratornim problemima koji bi ukazivali na zarazu korona virusom. Dežurni telefon za sve kojima je pomoć potrebna je 038/ 81 300 ili 194.

Kako je saopštio direktor za javno zdravlje u Prištini, Naser Ramadani, na Kosovu je registrovano petoro obolelih od korona virusa, a analizira se još 90 uzoraka ljudi za koje se sumnja da su oboleli. Ministar zdravstva u Vladi Kosova, Arben Vitia je rekao da se sve mere Vlade Kosova u cilju bezbednosti građana od širenja virusa, sprovode.

U srpskim sredinama nema zaraženih, a direktorka Doma zdravlja u Gračanici dr Mirjana Dimitrijević je za naš portal rekla da za sada zaposleni u Domu zdravlja nemaju informacija da je bilo koji pacijent imao probleme respiratornih organa, koji bi navodili na sumnju da je u pitanju korona virus.

dezinfekcija Doma zdravlja Gračanica, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

„Mi smo spremni za ovu epidemiju koja već vlada i preduzeli smo sve potrebne mere kako da sprečimo njeno širenje. Što se tiče upustva koje smo dobili iz našeg Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, mi ga u potpunosti poštujemo. Dakle poštujemo preporuke kako da se ponašamo u ovoj situaciji. Za sada imamo dovoljan broj zaštitne opreme, vezano za maske i rukavice, a formirali smo i mobilne timove tako da naši građani mogu da pozovu telefonom i da se informišu, da nam daju informacije kako se osećaju a da mi procenimo da li je potrebno posetiti takvog pacijenta koji eventualno ima simptome oboljenja respiratornih puteva. Ti mobilni timovi su 24 sata dežurni“, rekla je dr Dimitrijević i dodala:

„Mi u Domu zdravlja nemamo respiratore jer smo primarna zdravstvena ustanova, a ono što mi imamo je preventivna zaštitna oprema i osnovna terapija koju mi treba da imamo, a to su tečnosti za infuziju i određeni antibiotici ukoliko je potrebno lečenje. Ono što je bitno, jeste da ukoliko se nama javi pacijent sa simptomima oboljenja respiratornih puteva, mi takvog pacijenta upućujemo infektologu u sekundarnu zdravstvenu ustanovu koja se nalazi u Lapljem Selu i koji je dežuran 24 sata. Tamo postoji i prostorija za izolaciju gde se vrši dalja trijaža takvih pacijenata“.

dr Mirjana Dimitrijević, direktorka Doma zdravlja u Gračanici, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

U Kliničko bolničkom centru Priština, izmeštenog u Gračanicu nismo dobili informaciju o tome koliko su ustanove sekundarne zdravstvene zaštite spremne za prijem pacijenata koji su eventualno ugroženi korona virusom, osim što je na zvaničnom sajtu KBC izdato saopštenje.

„Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija (kašalj, povišena temperatura, otežano disanje), a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19 (Korona virusom) ili su bili u kontaktu sa osobama koje su boravile u tim područjima, dostupan je broj telefona 038/81300, na kome mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih lekara. Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom lekaru na dostavljeni broj telefona”, piše u saopštenju.

Danas su u Opštini Gračanica sve zdravstvene i javne ustanove dezinfikovane, a poštuju se i sve odluke Vlade Kosova, pa su zatvorene škole, ali kafići i restorani.

U prodavnicima prehrambene robe u Gračanici, koliko smo videli, ima namirnica, cene se nisu menjale, a u tri privatne apoteke u Gračanici nismo uspeli da kupimo zaštitne maske, jer ih nije bilo.

A.M.