На Косову петоро заражених корона вирусом, у српским срединама нема заражених

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На Косову је до 19 часова, по званичним информацијама, корона вирусом заражено петоро људи, тренутно се анализирају још 90 узорака потенцијално угрожених, а у српским срединама нема заражених. У Општини Грачаница, по речима директорке Дома здравља др Мирјане Димитријевић, није било пацијената са респираторним проблемима који би указивали на заразу корона вирусом. Дежурни телефон за све којима је помоћ потребна је 038/ 81 300 или 194.

Како је саопштио директор за јавно здравље у Приштини, Насер Рамадани, на Косову је регистровано петоро оболелих од корона вируса, а анализира се још 90 узорака људи за које се сумња да су оболели. Министар здравства у Влади Косова, Арбен Витиа је рекао да се све мере Владе Косова у циљу безбедности грађана од ширења вируса, спроводе.

У српским срединама нема заражених, а директорка Дома здравља у Грачаници др Мирјана Димитријевић је за наш портал рекла да за сада запослени у Дому здравља немају информација да је било који пацијент имао проблеме респираторних органа, који би наводили на сумњу да је у питању корона вирус.

дезинфекција Дома здравља Грачаница, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Ми смо спремни за ову епидемију која већ влада и предузели смо све потребне мере како да спречимо њено ширење. Што се тиче упуства које смо добили из нашег Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, ми га у потпуности поштујемо. Дакле поштујемо препоруке како да се понашамо у овој ситуацији. За сада имамо довољан број заштитне опреме, везано за маске и рукавице, а формирали смо и мобилне тимове тако да наши грађани могу да позову телефоном и да се информишу, да нам дају информације како се осећају а да ми проценимо да ли је потребно посетити таквог пацијента који евентуално има симптоме обољења респираторних путева. Ти мобилни тимови су 24 сата дежурни“, рекла је др Димитријевић и додала:

„Ми у Дому здравља немамо респираторе јер смо примарна здравствена установа, а оно што ми имамо је превентивна заштитна опрема и основна терапија коју ми треба да имамо, а то су течности за инфузију и одређени антибиотици уколико је потребно лечење. Оно што је битно, јесте да уколико се нама јави пацијент са симптомима обољења респираторних путева, ми таквог пацијента упућујемо инфектологу у секундарну здравствену установу која се налази у Лапљем Селу и који је дежуран 24 сата. Тамо постоји и просторија за изолацију где се врши даља тријажа таквих пацијената“.

др Мирјана Димитријевић, директорка Дома здравља у Грачаници, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

У Клиничко болничком центру Приштина, измештеног у Грачаницу нисмо добили информацију о томе колико су установе секундарне здравствене заштите спремне за пријем пацијената који су евентуално угрожени корона вирусом, осим што је на званичном сајту КБЦ издато саопштење.

„Свим грађанима који имају одређене симптоме респираторних инфекција (кашаљ, повишена температура, отежано дисање), а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним COVID-19 (Корона вирусом) или су били у контакту са особама које су боравиле у тим подручјима, доступан је број телефона 038/81300, на коме могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних лекара. Напомињемо да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном лекару на достављени број телефона”, пише у саопштењу.

Данас су у Општини Грачаница све здравствене и јавне установе дезинфиковане, а поштују се и све одлуке Владе Косова, па су затворене школе, али кафићи и ресторани.

У продавницима прехрамбене робе у Грачаници, колико смо видели, има намирница, цене се нису мењале, а у три приватне апотеке у Грачаници нисмо успели да купимо заштитне маске, јер их није било.

А.М.