Авдулах Хоти: Изјаве високих званичника ДСК-а стоје чврсто

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На данашњој конференцији за медије потпредседника Владе Косова Авдулаха Хотија на којој није било превода на српски језик, а на којој су најављене нове мере због ситуације са корона вирусом, Хоти је нагласио да све што су изјавили званичници Демократског савеза Косова, Иса Мустафа и Скендер Хисени, да се таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине морају одмах укинути, без увођења реципроцитета и да постоји могућност несташице прехрамбених производа због ограничене слободе увоза, “чврсто стоје”.

Први потпредседник Владе Авдулах Хоти је новинарима рекао да његова странка остаје при ставу да се таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине укину одмах и без увођења реципроцитета, како траже и Сједињене Америчке Државе.

“Мој фокус као првог потпредседника владе и као водећег партнера, заједно са предузећима, јесте да управљамо ситуацијом у уској координацији са владом и премијером. Изјаве високих званичника ДСК-а стоје чврсто. Пронаћи ћемо решење које чува партнерство са САД-ом и свака акција коју предузмемо као влада биће подређена очувању тог партнерства”, рекао је Хоти.

После поста на фејсбуку Аљбина Куртија, у којем се каже да таксе на сировину нису данас укинуте због неслагања Демократског савеза Косова, председник ове странке је за медије на албанском рекао да таксе нису укинуте у складу са захтевима Сад, због “догматских и завереничких ставова Аљбина Куртија”, а не због ДСК.

“Проблеми, који би у наредним данима могли да се повец́ају недостатком брашна и неких других производа, говоре да су таксе парадокс и да су препрека слободном увозу”, изјавио је Мустафа за Газета експрес.

На данашњој конференцији за медије коју је Хоти одржао са представницима привредних комора САД и Косова и председником Асоцијације косовских бизнисмена, најављено је да се грађани и компаније ослобађају плаћања пореза, струје, воде, кредита, интернета, до 30. априла. Такође, истакнуто је да ће грађани имати редовно снабдевање струјом, водом и интернетом, а увешће се и специјалне мере како би страни држављани који довозе робу на Косово лакше и брже улазили.

Превода на српски језик није било ни на данашњој конференцији, осим што је госпођа која је била у пратњи Авдулаха Хотија превела питање наше новинарке на албански језик и делом превела Хотијев одговор на српски језик.

А.Ћ.