Avdulah Hoti: Izjave visokih zvaničnika DSK-a stoje čvrsto

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Na današnjoj konferenciji za medije potpredsednika Vlade Kosova Avdulaha Hotija na kojoj nije bilo prevoda na srpski jezik,

Na današnjoj konferenciji za medije potpredsednika Vlade Kosova Avdulaha Hotija na kojoj nije bilo prevoda na srpski jezik, a na kojoj su najavljene nove mere zbog situacije sa korona virusom, Hoti je naglasio da sve što su izjavili zvaničnici Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa i Skender Hiseni, da se takse na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine moraju odmah ukinuti, bez uvođenja reciprociteta i da postoji mogućnost nestašice prehrambenih proizvoda zbog ograničene slobode uvoza, “čvrsto stoje”.

Prvi potpredsednik Vlade Avdulah Hoti je novinarima rekao da njegova stranka ostaje pri stavu da se takse na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine ukinu odmah i bez uvođenja reciprociteta, kako traže i Sjedinjene Američke Države.

“Moj fokus kao prvog potpredsednika vlade i kao vodećeg partnera, zajedno sa preduzećima, jeste da upravljamo situacijom u uskoj koordinaciji sa vladom i premijerom. Izjave visokih zvaničnika DSK-a stoje čvrsto. Pronaći ćemo rešenje koje čuva partnerstvo sa SAD-om i svaka akcija koju preduzmemo kao vlada biće podređena očuvanju tog partnerstva”, rekao je Hoti.

Posle posta na fejsbuku Aljbina Kurtija, u kojem se kaže da takse na sirovinu nisu danas ukinute zbog neslaganja Demokratskog saveza Kosova, predsednik ove stranke je za medije na albanskom rekao da takse nisu ukinute u skladu sa zahtevima Sad, zbog “dogmatskih i zavereničkih stavova Aljbina Kurtija”, a ne zbog DSK.

“Problemi, koji bi u narednim danima mogli da se povećaju nedostatkom brašna i nekih drugih proizvoda, govore da su takse paradoks i da su prepreka slobodnom uvozu”, izjavio je Mustafa za Gazeta ekspres.

Na današnjoj konferenciji za medije koju je Hoti održao sa predstavnicima privrednih komora SAD i Kosova i predsednikom Asocijacije kosovskih biznismena, najavljeno je da se građani i kompanije oslobađaju plaćanja poreza, struje, vode, kredita, interneta, do 30. aprila. Takođe, istaknuto je da će građani imati redovno snabdevanje strujom, vodom i internetom, a uvešće se i specijalne mere kako bi strani državljani koji dovoze robu na Kosovo lakše i brže ulazili.

Prevoda na srpski jezik nije bilo ni na današnjoj konferenciji, osim što je gospođa koja je bila u pratnji Avdulaha Hotija prevela pitanje naše novinarke na albanski jezik i delom prevela Hotijev odgovor na srpski jezik.

A.Ć.