Часови за основце преко ТВ

Министар Младен Шарчевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Учење на даљину у основним и средњим школама почиње 17. марта. За све основце образовни садржаји биће емитовани на Трећем програму РТС-а, а сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета, саопштило је Министарство просвете.

За ученике основних школа, почев од сутра од осам сати, шест дана у недељи биће емитован посебно припремљени и адаптирани образовни садржај у складу са прописаним планом и програмом наставе и учења, преноси РТС.

Часови ће, како је навело Министарство просвете, бити емитовани на каналу РТС 3, према распореду по разредима, који је доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја распореднаставе.гов.рс.

За све ученике од првог до седмог разреда емитоваће се образовни садржаји у блоковима од по два часа дневно.

За ученике осмог разреда емитоваће се едукативни садржаји у блоковима од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час је један од предмета који се полажу на завршном испиту. Ово треба имати у виду приликом планирања додатне подршке предметних наставника (презентације, задаци за вежбање).

У наредним данима биће емитовани часови и на језицима националних мањина, о чему ће школе бити благовремено информисане путем сајта Министарства и сајтова националних савета националних мањина. Такође, на платформи РТС Планета за ученике припаднике националних мањина који у целости похађају наставу на матерњем језику, биће доступни и други дигитални садржаји, као и снимци часова, о чему ће бити обавештени путем сајта Министарства и сајтова националних савета националних мањина.

За ученике којима је потребан структуриран индивидуализован приступ у раду, односно прилагођавање у оквиру индивидуалног образовног плана (ИОП), ИОП-1, ИОП-2 и ИОП-3, потребно је да наставници припреме посебне материјале за учење и да их учине доступним ученицима на начин који договоре са њиховим родитељима.

У случају да интернет није доступан свим ученицима, обавеза је директора и одељенских старешина да распоред часова који ће бити емитовани на каналу РТС 3 редовно објављују на месту које је директно доступно ученицима и родитељима. Места на којима може бити истакнут распоред су – улаз школе, спољашња огласна табла и слично. Распоред часова може се прослеђивати и путем СМС порука и друштвених мрежа (Вајбер група и слично).

Обавеза школе је, такође, да се на школски сајт постави банер са линком ка сајту распореднаставе.гов.рс и ка обавештењима која се односе на емитовање часова на РТС 3.

У Србији је због ширења коронавируса проглашено ванредно стање на територији целе земље.

Све информације о коронавирусу можете пронаћи у блогу уживо, као и на посебној страници Коронавирус.

Универзитет у Косовској Митровици организује онлајн наставу

На седници Ректорског колегијума Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, а у складу са одлукама Владе Републике Србије о увођењу ванредног стања и о спровођењу мера против ширења корона вируса, донета је одлука о онлајн организовању наставе.

У зависности од техничких могућности, факултети ће одлучити да ли ће то бити настава путем видео предавања или путем сајта, наводи се у објави на Фејсбук страници Студентског парламента Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Они факултети који се одлуче да наставу обављају путем сајта, у обавези су да на делу сајта намењеном за информације о настави поставе предавања у пдф формату за сваки предмет и за сваку од предвиђених наставних јединица, по унапред утврђеном распореду предавања и вежби.

Имејл адресе свих наставника и сарадника ће бити објављење на сајтовима факултета ради лакше комуникације са студентима.

Сви наставници и сарадници ће бити доступни путем имејла студентима за консултације у вези са предавањима, колоквијумима и извршавању предиспитних обавеза, сваког радног дана од 8 до 16 часова.

Ректорски колегијум ће два пута недељно проверавати да ли се ове одлуке и у којој мери спроводе, наведено је у објави.

Студентски парламент Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици позива све студенте да уредно и одговорно обављају своје студентске обавезе, поштујући одлуке Ректорског колегијума и Владе Републике Србије.

Извор: РТС, Н1, Контакт, РадиоКИМ