Obeležavanje martovskog pogroma u Gračanici

Sutra se navršava šesnaest godina od pogroma na Kosovu i Metohiji, kada je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. Dom kulture „Gračanica“ svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, saopšteno je iz ove ustanove. Već pet godina se u Svetim Arhangelima kod Prizrena organizuje Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“, posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. Ove godine su istaknuti slikari iz Srbije i Crne Gore ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Kosova i Metohije.

U skaldu sa tim, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika, organizuju obeležavanje šesnaestogodišnjice pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

U 11:00 će se u manastiru Gračanica služiti pomen, a u 11:00 je polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING. Izložba radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“ biže otvorena u 11:45, dok će se povodom martovskog pogroma u 12:00 obratiti predstavnici Eparhije, Kancelarije za KiM i Opštine Gračanica.

VAŽNA NAPOMENA: U skladu sa uvedenim vanrednim stanjem, program obeležavanja i otvaranje izložbe obaviće se bez prisustva publike i dolaska gostiju iz drugih krajeva. Biće prisutni organizatori i predstavnici medija, a ceo program publika će moći da prati uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture, a kasnije i preko jutjub kanala. Kompletan program će se odvijati na platou ispred Doma kulture „Gračanica“.