„Contour Global“ обуставила планове за изградњу термоелектране на Косову

Термоелектрана Косово А, Обилић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Произвођач електричне енергије из Лондона – „Contour Global“ компанија обуставила је планове за изградњу термоелектране на угаљ јачине 500 мегавата на Косову и најавила да неће вршити додатна улагања у термоелектране на угаљ.

Пројекат би овој балканској земљи – која се суочава са несташицом електричне енергије -обезбедио отприлике половину потребне електричне енергије.

„Нећемо развијати или куповати термоелектране на угаљ у будућности“, наводи компанија у свом годишњем извештају објављеном у уторак.

Косово је прошлог месеца формирало нову коалициону владу – скоро четири месеца након ванредних избора који су одржани након што је тадашњи премијер дао оставку.

„Као резултат политичке ситуације на Косову… наш развојни пројекат није у могућности да достигне прекретнице пре датума завршетка пројекта,“ саопштила је „Contour Global“ компанија.

„Contour Global“ – која управља са више од 100 термоелектрана широм Европе, Латинске Америке и Африке – пријавила је годишњи пораст прилагођене основне зараде у вредности од 15,2 одсто, који је остварен након продаје 49 одсто удела у портфељу шпанских соларних термоелектрана.

Прилагођена зарада пре камата, пореза, отписа и амортизације (EBITDA) порасла је на 703 милиона долара – у периоду до 31. децембра, за разлику од прошлогодишње зараде од 610 милиона долара.

„Contour Global“ је у децембру упозорила да очекује да целогодишња EBITDA зарада достигне вредност мању од претходно очекиване, која је износила 720-770 милиона долара.

Извор: КоССев, Reuters (Текст је изворно преведен са енглеског)