Педесетак Срба у Витини одсечено од света, нема заражених корона вирусом

ФОТО: РТВ Пулс

Педесетак Срба, који су остали да живе у Косовској Витини, буквално су одсечени од света. Из града се не може, у град се не може ући, јер је косовска влада ставила Витину под карантин да би се спречило ширење вируса.

Пулс је ступио у контакт са Србима који живе у Витини, који су потврдили да нема заражених нити оболелих сународника у том делу Косовског Поморавља и сви се за сада осећају добро.

„Пут од Витине према Клокоту је блокиран за саобраћај. На улицама готово да и нема људи. Полиција патролира колима и пешице током читавог дана. Стање је у сваком смислу ванредно“, рекла је за Пулс педесетогодишња Јасмина Мирковић која живи у центру Косовске Витине.

Каже да Срби из својих кућа излазе само на кратко како би се снабдели основним животним намирницима, али робе је све мање.

„Брашна нема већ данима, а понестају залихе и друге хране“, казала је у телефонском разговору за Пулс, Јасмина Мирковић.

Како сазнаје Пулс, рад Привременог органа општине Косовска Витина, са седиштем у селу Врбовац, редукован је на сат времена, а сви запослени, који то могу, раде, по препоруци надлежних и стручњака, од својих кућа.

Влада Косова је, након првих регистрованих случајева заражених корона вирусом, ставила општину Витина под мере карантина 13. марта.

До данас је на Косову регистровано 16 случајева заражених, нити један у општинама са српском већином. Нема информација да су међу оболелим и критично угрожене особе.

Извор: РТВ Пулс