Антонијевић: Нема заражених корона вирусом у Косовској Митровици; тестирају се пацијенти са средњом ка тешкој клиничкој слици

Епидемиолог Александар Антонијевић, ФОТО: Радио Митровица Север

Завод за Јавно здравље у Косовској Митровици има тим епидемиолога који одговорно прати ситуацију и колико је могуће саветима помаже грађанима да буду добро обавештени о корона вирусу. Епидемиолог Александар Антонијевић рекао је за програм Радио Косовске Митровице да је акценат на заштити грађана и мерама и упутствима које прописује струка, а којих се треба придржавати у овој ситуацији.

“Потребан је висок степен одговорности према себи и другима и у складу са тиме се морамо понашати и обављати своје свакодневне обавезе. Пацијенти су у обавези да буду у самоизолацији до погоршања симптома, уколико до њих дође, а потом да позову бројеве телефона и никако самоиницијативно не одлазе у домове здравља”, рекао је др Александар Антонијевић.

Дечији диспанзер у Косовској Митровици помера време пријема деце до 19 и 30
У складу са препорукама Владе Србије у вези са спречавањем ширења заразе корона вирусом, Дечији диспанзер у Косовској Митровици померио је време рада са пацијентима са 20 и 30 на 19 и 30х, потврдила је др Сузана Милетић за Радио Митровица Север.
Након тог времена пацијенти се упућују на Дечије одељење Клиничко-болничког центра Косовска Митровица.

„Могу да кажем да има изузетака али 90 посто грађана показује за сада одговорност, зову, информишу се и траже савете али и остају у изолацији“, додаје.

Најризичнији преносиоци вируса долазе из других земаља – са кризних подручја где је број оболелих много већи. Антонијевић поручује да они добијају упутства на прелазима.

“Они добијају упутства када пређу државну границу, ми имамо комуникацију и са санитарним инспекторима са граничних прелаза и достављају нам бројеве решења издатих за надлежну територију. За сада се људи одазивају. Десетак људи дневно долази на наше подручје из иностранства. Дајемо им препоруке и обилазимо како би контролисали да ли поштују правила изолације”, одговорио је Антонијевић.

Поручује да самоиницијативно нико не може да се тестира на ЦОВИД 19. С обзиром на то да је Србија средње развијена земља са још увек недовољним бројем тестова, тестирају се тежи случајеви са искључиво типичним симптомима и на препоруку инфектолога и епидемиолога после тачно установљене клиничке слике, објашњава.

Анализе узорака се врше у Институту за вирусологију “Торлак” у Београду.

Извор: Радио Косовска Митровица/КоССев