На централном Косову епидемиолошка ситуација под контролом, позивају се грађани да поштују препоруке лекара и надлежних институција

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

У српским срединама јужно од Ибра нема заражених вирусом COVID-19, а епидемиолошка ситуација је под контролом, речено је данас у Грачаници, на конференцији за медије коју су одржали председник Општине Грачаница Срђан Поповић, директор КБЦ Приштина проф. др Братислав Лазић и инфектолог др Бобан Столић. Позивају се грађани да строго поштују препоруке лекара, Министарства здравља и Владе Републике Србије, првенствено да остану код куће и не излажу опасности ни себе, ни друге, зкључено је у обраћању медијима.

Општина Грачаница ће учинити све како би помогла грађанима и здравственим установама и неће дозволити несташицу животних намирница, али ни богаћење појединаца у овој ситуацији, рекао је председник Општине Грачаница, напоменувши да је добио информације да су неке цене повећане.

„Инспекције ће да буду свакодневне. Наређење сам лично дао директору инспекцијске службе. Ступили смо у контакт са свима који држе трговине у нашој општини и за сада је снабдевеност у нашој општини добра, али смо направили и одређене контакте да брзо реагујемо, уколико зафали нешто у продавницама, пре свега уколико дође до несташице брашна и основних животних намирница“, рекао је градоначелник Грачанице, нагласивши да је преко општинског одељења за здравство обезбеђен један број заштитиних маски и рукавица, а набављен је један респиратор. Поповић је посебно похвалио Омладински савет Грачанице, чији су чланови, али и остали волонтери стигли до свих старачких домаћинстава које ће снабдевати основним намирницима, како се старији суграђани не би излагали опасности од заразе.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Ово је време када сви морамо да будемо одговорни и дисциплиновани и да покажемо солидарност“, закључио је Поповић.

Проф. др Братислав Лазић је рекао да је епидемиолошка ситуација задовољавајућа и под контролом, да нема заражених, а да су сви здравствени радници спремни да реагују у ситуацији евентуалне појаве заражених. Формирани су мобилни тимови који обилазе пацијенте на телефонски позив, као и стручна радна група од директора здравствених установа, али да грађани највише могу сами себе да заштите.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

“Свако мора да зна да ово није само задатак здравствених установа и лекара, ово је задатак свих нас. Највећа одговорност је на становништву. Крајње је неприхватљиво ако знате да сте можда заражени, а у контакту сте са људима и сејете инфекцију. То је као да сте га убили. Потенцијално се ово може догодити. Сваки облик самоконтроле и моралног става је јако важан“, истакао је др Лазић и позвао медије да се придруже лекарима у едукацији становништва.

Директор КБЦ Приштина је такође истакао да се тренутно у здравственим установама на централном Косову лече само хитни случајеви и пацијенти којима је угрожен живот, док се све остале терапије одлажу због актуелне ситуације, онако како то прописује Министарство здравља Србије.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

“У организационом смислу, мислим да смо ми на једном одличном нивоу, где је увек присутан довољан број лекара, медицинских техничара, сестара и свега оног што је потребно и да у том смислу наше становништво нема посебан разлог да брине. Спрмни смо за све оно што би могло да дође, а радимо на томе да до тога не дође“, закључио је Лазић посебно истакавши вољу и жељу здравствених радника да буду на својим радним местима и помогну грађанима.

Инфектолог др Бобан Столић мисли да ћемо, уколико грађани буду дисциплиновани и буду поштовали све препоруке лекара и надлежних органа, успети да спречимо масову заразу и евентуални колапс здравственог система.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

“Молим читаву популацију, све људе, цео наш народ: поштујте препоруке прописане од страна Министарства здравља, останите у кућама, водите рачуна о личној хигијени, перите што чешће руке и верујем да неће бити ширења вируса у већој мери“, рекао је др Столић.

Директор КБЦ Приштина Братислав Лазић је на конференцији за медије у Грачаници рекао и да ће се, у случају инфицираних вирусом COVID-19, сви тежи случајеви збрињавати у здравственим установама у централној Србији.

Анђелка Ћуп