Група за сигурност и родну равноправност позива на спречавање породичног насиља усред пандемије COVID-19

Илустрација фото: pixabay/vperemencom

<font size="2"><em>Илустрација фото: pixabay/vperemencom</em></font><hr />

У ово доба глобалне пандемије COVID-19, дом би требало да буде најсигурније место за све.

У ово доба глобалне пандемије COVID-19, дом би требало да буде најсигурније место за све. Међутим, за људе који доживљавају родно засновано насиље, укључујуц́и насиље у породици, социјално дистанцирање може значити да остану заробљени са насилником. Насиље у породици је вец́ смртоносна епидемија, где једна од три жене широм света доживе физичко или сексуално насиље, углавном од интимног партнера.

Насиље у породици има тенденцију да порасте током криза, а пандемија COVID-19 показује такве трендове широм света. У Кини је дошло до пораста случајева насиља у породици, јер су милиони људи били под карантином. Тако да су полицијске станице у фебруару примиле чак три пута више пријава насиља у породици у односу на претходну годину. Слични трендови се примец́ују и у САД где су се случајеви у неким државама удвостручили од када су мере за изолацију постале ефикасне.

Такви трендови се очекују и на Косову. Иако су социјално дистанцирање и само изолирање наметнуте стратегије како би се спречило ширење вируса, њима се може манипулисати изолацијом жртава од њихових породица и друштвених мрежа, као део емоционалног и психолошког насиља и контролисаног понашања од стране починитеља. Овако може доц́и до вец́их ризика од насиља у породици, које претежно погађа жене.

Насиље у породици је злочин, како је и наведено у члану 248 Кривичног законика Косова. Насиље у породици укључује „физичко, психичко, сексуално или економско насиље или злостављање“ члана породице према другом члану породице. Овај злочин кажњив је новчаном казном и затвором.

Стога, Група за сигурност и родну равноправност (ГСРР) охрабрује све који чују или сумњају на насиље у породици да одмах пријаве полицији на број: 192. Наша је одговорност да пријавимо злочине када се догоде, као и грађанска дужност да заштитимо друге.

Поред тога, Група за сигурност и родну безбедност охрабрује особе које траже помоц́ или савете у вези са породичним насиљем да позову телефонску линију заговорника жртава: 0800 11 112. Број је бесплатан и оперативан 24/7, као и поверљив и анониман.

Усред тренутне кризе, сигурност, и приступ правосудним услугама могу бити нарушени. ГСРР позива релевантне актере да дају приоритет услугама превенције и реаговања на родно засновано насиље и насиље у породици усред пандемије COVID-19, обезбеђујуц́и благовремену заштиту онима којима је најпотребнија и који су у ризику од насиља.

Здравствени радници који су део прве реакције на пандемију мора да имају родно сензибилан одговор на откривања слуц́ајева родно заснованог насиља које би могло бити повезано или погоршано пандемијом. Првоприпадници би требали знати коме могу упутити даљу његу или довести у центре за лечење ради пружања неге на лицу места. Поред тога, надлежне власти треба да уско сарађују како би осигурале одговарајуц́е тестирање особа којима је потребно склониште, у циљу очувања здравља вец́ заштиц́ених жена и деце.

Сада више него икад требамо пазити на најугроженије у нашем друштву. Морамо бити додатно свесни и будни на могуц́е случајеве насиља у породици. Морамо сарађивати да пријавимо такве случајеве и да осигурамо правовремени приступ помоц́и особама које трпе насиље.