Отворен МФК Горан Терзић: Ове године девет категорија!

Професионални и аматерски фотографи могу се до 30. априла пријавити на пети Меморијални фото конкурс “Горан Терзић”!

Позив је отворен за све љубитеље фотографије који живе или потичу са подручја Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Косова и Албаније.

Жири чине фотографи Александар Чавић, Саша Кнежић, Предраг Божић и Срђан Дунђеровић.

Учесници се такмиче у девет категорија:

  • Догађај (новинарска фотографија)
  • Култура и уметност
  • Људи мог града (улична фотографија, портрети људи снимљени на улици)
  • Машта (фото-манипулације)
  • Живот
  • Пејзаж
  • Портрет (портрети снимљени у студију и другим контролисаним условима)
  • Друштвено-ангажована фотографија (фотографије које се тичу одређеног друштвеног проблема или положаја специфичне групе – корупција, мобинг, особе са инвалидитетом, људи у покрету, деца, насиље…)
  • Фото прича (мала репортажа коју чини до осам фотографија на тему по избору)

Жири ће бодовањем одабрати по 10 најбољих радова из сваке категорије, победнике по категоријама, те укупног победника изложбе. Одабране фотографије ће бити изложене почетком јуна у Банском двору у Бањалуци, када ће бити додељене и награде најбољим учесницима. Тачан датум изложбе ће бити саопштен у мају.

Пету годину заредом конкурс подржавају компанија Ланацо и културни центар Бански двор, док је другу годину пријатељ конкурса компанија Fuji.

Победници добијају следеће награде:

прво место – монитор EIZO CS230 (поклон УГ eTrafika.net)

друго место – GoPro камера (поклон компаније Ланацо)

треће место – GoPro камера (поклон компаније Ланацо)

четврто место – Canon фото штампач (поклон компаније Ланацо)

пето место – YN 200 Yongnuo батеријска мини блиц глава (поклон УГ eTrafika.net)

шесто место – Mannfrotto beefree advanced tripod set (поклон УГ eTrafika.net)

седмо место – YN 360 II RGB light stick (поклон УГ eTrafika.net)

осмо место – Colorama папирна позадина црна димензије 2.75×11м (поклон компаније Fuji)

девето место – Godox статив за расвјету BL 260T (поклон компаније Fuji)

Једна особа може послати највише две фотографије по категорији, осим категорије Фото прича, где су дозвољене две фото приче по највише осам фотографија. Оне на себи не смеју имати водене жигове нити било које облике потписа, морају бити меморисане тако да садрже назив категорије, назив фотографије, те име и презиме аутора. На пример – Догађај, Изложба, Ирена Рикић.

Величина пријављених фотографија мора бити најмање 3.000 пx (300 ДПИ) по дужој страни. Радови могу бити минимално обрађени, поштујући етичке принципе у фото-новинарству, осим за категорију Машта, где нема ограничења у погледу фото-манипулације.

Фотографије морају бити снимљене између 01. маја 2019. године и 30. априла 2020. године. Такође, фотографија мора поседовати све EXIF податке. Уколико они буду мењани или избрисани, пријава се неће узети у обзир током оцењивања.

Радови се достављају до 30. априла у 23:59, искључиво путем сајта Wetransfer на mail konkurs@etrafika.net. Ова ставка је изузетно важна, молимо вас да је поштујете!

Учешће се плаћа 2 КМ по достављеној фотографији, за првих осам категорија, док се за учешће у категорији Фото прича плаћа 6 КМ по причи. Значи, у зависности колико фотографија шаљу, учесници учешће плаћају између 2 КМ и 44 КМ. Уплате можете извршити на КМ жиро рачун број 5520 3000 0279 5782 отворен на име Удружења грађана etrafika.net у Addiko банци, са назнаком ФОТО КОНКУРС. Ту је и PayPal налог konkurs@etrafika.net на који можете уплатити котизацију водећи се курсом 2 КМ = 1 ЕУР. Водите рачуна да приликом уплате путем PayPal сервиса ви сносите трошкове слања новца.

Организатори имају право користити фотографије за промоцију конкурса „Горан Терзић“, уз обавезно потписивање аутора. Фотографије неће бити кориштене у било које друге сврхе. Слањем фотографија на конкурс учесници гарантују да су они аутори датих радова и преузимају одговорност у случају евентуалног кршења туђих ауторских права.

Конкурс посвећен пријатељу и колеги

Горан Терзић био је члан редакције портала eTrafika.net, чији новинари истичу да им је он првенствено био пријатељ, па тек онда колега. Рођен је 16. априла 1958. године у Бањалуци, где је завршио основну и средњу школу, након чега је студирао електротехнику у Љубљани и Сарајеву.

Љубав према фотографији је толико била јака да је због ње чак занемарио студије. Схватајући колико је образовање битно, Горан је одлучио да се посвети електротехници и на неко вријеме одложи фото-апарат.

Након дипломирања радио је у Електропреносу, компанији Ланацо и својој фирми Terzo Computers, док је сарађивао и са НВО сектором. Због нарушеног здравља рано је пензионисан, што је била добра прилика за поновно бављење фотографијом. Сарађивао је са више медија, од којих се истичу Независне новине, Бука и еТрафика, као и фото агенција Pixsell. Прославила га је Фацебоок страница „Људи Бањалуке“.

За свој рад добио је неколико награда, од којих је последња Гранд Приx “Стјепан Секулић”.

Умро је 19. јануара 2015. године, у 57. години живота, оставивши иза себе супругу Бранку и сина Игора. Овај изненадни губитак оставио је велику празнину у породици, редакцији, међу колегама, пријатељима, љубитељима фотографије и писане речи.

Меморијалним фото конкурсом еТрафика покушава да сачува сећање на Горана Терзића, окупљајући под његовим именом љубитеље фотографије.