Куртијева Влада пада или?

Било је потребно скоро 100 дана да се формира Влада Аљбина Куртија, а расправа о изгласавању неповерења у Скупштини Косова је данас, тек педесети дан од њеног формирања. Два коалициона партнера, десни центар и левица, некада ултрарадикалан Аљбин Курти и наследник Ибрахима Ругове Иса Мустафа, политичар још из времена СФРЈ, очигледно нису могли заједно. Иницијативу за пад владе, покренуо је управо Демократски савез, коалициони партнер Покрета Самоопредељења.

Курти је био нова фигура у влади и ми смо се ангажовали свим својим капацитетима да ова влада, која се звала влада наде, успе. Међутим, премијер је одлучио да прекрши споразум. У својој борби са председником Тачијем, замислио је у својој глави да је најпаметнији и најспособнији. За мање од 50 дана деструктивног и неактивног рада, угрозио је односе са косовским савезницима, посебно са САД”, рекао је, образлажући захтев за рушење владе, шеф посланичког клуба Демократског савеза, Арбен Гаши.

Таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине, био је главни камен спотицања, а кап која је прелила чашу је било то што је Курти сменио министра унутрашњих послова, Агима Вељиуа због подршке председнику Хашиму Тачију, да се због пандемије корона вируса уведе ванредно стање, без договора са Исом Мустафом. Курти тврди да то није разлог.

“Територијална размена није успела као пројекат, али није умрла ни као идеја. У Белој кући је припремљен шампањац уз договор Косова и Србије. Знате шта им је сада потребно, пре шампањца?! Потребна им је ванредна ситуација, инциденти на терену, треба им крвопролиће, како би на крају рекли: нећемо никако моћи тако, боље је да потпишемо договор”, истакао је Курти.

Иако четворо посланика Демократског савеза Исе Мустафе, на челу са председницом Скупштине Вјосом Османи, није подржало пад Куртијеве владе, опозиционе странке, свака из својих разлога, јесу. И Српска листа није имала дилему.

“Као што добро знате, посланици Српске листе нису подржали формирање ове владе, а када говоримо о њеном раду, имамо и превише замерки, али оно што је најзначајније за наше грађане, јесте одлука да се не укину таксе, што данас трпе сви грађани на овим просторима, и Албанци, и Срби, и Бошњаци , и Горанци и сви остали, јер је чињеница да недостаје много тога. Друга ствар је то што ова влада није показала минимум поштовања према српском народу, односно према представницима Српске листе коју је тај народ изабрао на легалним демократским изборима. Зато ће свих десет посланика Српске листе гласати за изгласавање неповерења овој влади”, нагласио је шеф посланичког клуба Српске листе, Игор Симић. Смењивале су се оптужбе на рачун Куртија од стране посланика странака Рамуша Харадинаја, Кадрија Весељија и Фатмира Љимаја. Утркивали су се ко ће више да истакне своје за слуге за, како су говорили слободу Косова. Курти сматра да су сви у сали борци, али им је и припретио:

“Можете да нас смените, али никада нећете моћи да нас победите. Поново ћемо се срести на изборима који ће доћи. А када будемо на изборима, позовите Тачија и Вучића да добију гласове за вас”

А непосредно пре седнице скупштине, стигле су различите поруке из Немачке и Француске са једне стране и Сједињених Америчких Држава, са друге. Француска и Немачка су затражиле да се у време пандемије корона вируса влада не смењује, док су Американци подржали одржавање седнице, а амерички амбасадор Филип Коснет, чак је био у скупштини, десетак минута пре почетка седнице и састао се са председницом Вјосом Османи.

Тренутно још увек траје пауза и очекује се њен наставак.

А.Ћ.