Гужве у саобраћају у Приштини, редови, Институт за јавно здравље: Грађани, шта радите то?!

ФОТО: Институт за јавно здравље Косова

Косовски институт за јавно здравље упутио је апел овог јутра становницима Приштине да поштују рестрикцију кретања и упозорио их да масовним изласком на улице ризикују ендемску експлозију коронавируса.

Овај институт је рано јутрос објавио две фотографије са саобраћајном гужвом на приштинским улицама и огромним редовима људи испред једног објекта, поред којег стоји натпис „Пеја“ (Пећ) и камиони.

„Грађани! Шта радите то? Вратите се молим вас!“ – поручио је Институт за јавно здравље становницима Приштине.

Упозорио их је да тиме што крше забрану кретања ризикују своје и животе својих породица, и позвао још једном да прате упутства и савете, наводећи да су грађани упућени на боравак кући, те да је направљен радни распоред у фирмама да не буде свако у исто време на радном месту. Такође су подсетили и на то да се епидемиолози труде да угасе свако могуће жариште и да ризикују сосптвено здравље за то.

„Молимо вас, будите обазриви јер можете да проузрокујете ендемску експлозију у главном граду! Останите кући са својим породицама. Ми још увек радимо преко радног распореда од 15 до 20 сати! За вас! А ви за нас: Молимо вас останите кући!“

На Косову је до сада без средина које су настањене Србима потврђено 86 случаја инфицираних, једна особа је преминула, а једна оздравила.

Дневна рестрикција кретања је од 10 до 16 часова.

Извор: КоССев