На северу Косова четворо оболелих од вируса КОВИД 19, чекају се резултати за још деветоро

Александар Спирић, фото: ГрачаницаОнлајн

На северу Косова је регистровано укупно четворо оболелих од вируса COVID-19, још седморо особа има исте симптоме и за њих се чекају резултати анализа, као за још две особе чији су узорци послати раније, рекао је на јутрошњој конференцији за медије председник привременог органа Општине Косовска Митровица, Александар Спирић. По Спирићевим речима, ситуацију је забрињавајућа.

„Ситуација на северу Косова је изузетно забрињавајућа, поготову што су оболели затворски радник и осталих седморо људи са истим симптомима, били на истом весељу, односно свадби у Звечану 14. марта. И они ће у току дана бити тестирани од стране надлежних служби из Приштине, јер је затворска установа под њиховом надлежношћу“, рекао је Спирић, додајући да ће оболели са инфективног одељења Клиничког центра Косовска Митровица бити пребачени у Клинички центар Ниш, где се већ налазе на лечењу оболели са Косова, међу њима и једна жена са југа, из Добротина, села у близини Липљана.

Александар Спирић позива и остале госте са поменуте свадбе, на којој је како сазнајемо, било око 300 званица, а међу њима и прва инфицирана жена из Крагујеваца, да се у случају да имају симптоме јаве најближој здравственој установи.

Др Александар Антонијевић, епидемиолог Клиничко болничког центра у Косовској Митровици каже да је узорак за затворског радника послат у петак на Институт “Торлак”, као и да се чекају резулатати за девет особа, од којих су три послата у суботу, а шест у понедељак.

„Данас ће такође бити узоркован већи број особа које су имале контакте са оболелима, а још постављамо индиције кога треба узорковати. Такође ћемо испитати и друге сумњиве случајеве са севера Космета, попут неких из Зубиног потока“, каже др Антонијевић.

Директор Клиничког центра у Косовској Митровици, др Милан Ивановић упозорио је да ће се број заражених на северу Космета повећати због особа које су биле у контакту са људима код којих је потврђена зараза, истичући да је више од стотину лица у самоизолацији.

А.Ћ.