Косовска Митровица и Звечан од вечерас „подкарантин“

ФОТО: КоССев

Кризни штабови у Косовској Митровици и Звечану, на предлог епидемиолога су због нових случајева инфицирања грађана коронавирусом, ове општине прогласили „подкарантином“. Одлука ће ступити сада од 18 часова.

То значи да ниједан грађанин не може да уђе, односно напусти ове општине, осим када су у питању здравствени разлози, снабдевање становништва храном и осталим потрепштинама, те запослени у јавној администрацији а у вези активностима на спречавању ширења пандемије.

Ову одлуку су вечерас новинарима кратко саопштили челници општине Косовска Митровица, односно Северна Митровица из два система, Александар Спирић и Горан Ракић, уз заменика директора КБЦ КМ др Залатан Елека, инфектолога Даницу Радомировић, те епидемиолога Александра Антонијевића.

До сада је на Северу Косова коронавирусом инфицирано 17 особа, 11 из Косовске Митровице, четири из Звечана и две из Лепосавића, укључујући и особу која је преминула пре два дана.

Из Кризног штаба Косовске Митровице раније данас поручили су да су обезбедили место за тријажу у склопу Дома здравља у Косовској Митровици, где се узорковање и обавља и да се труде да помогну медицинском особљу у допремању и обезбеђивању медицинске опреме.

Из централног кризног штаба из Београда очекују одлуку да се пацијентима са лакшом клиничком сликом омогући да буду смештени у Студентском дому а на предлог епидемиолога из Београда који су снимили ситуацију на терену, казао је Александар Спирић.

Тим професора инфектолога и епидемиолога боравио је јуче на Косову и Метохији, односно у Косовској Митровици и они ће наредних дана помагати КБЦ Косовска Митровица на организацији активности у борби против даљег ширења вируса корона, односно радити на заштити здравља становништва.

Извор: КоССев